Deti pozorne počúvali príbehy o Rómoch

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 15. augusta 2017, 15:40
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Herečky z Divadla LUNA Storytelling potešili vo štvrtok 10. augusta všetky deti, čo milujú príbehy a rozprávky. V priestoroch historickej Elektrárne Piešťany na popud mestskej knižnice porozprávali o temperamentnej kultúre v rámci predstavenia s názvom O rómskom zrkadle.

Luciu Slobodovú a Naďu Uherovú spojila v roku 2014 záľuba v zbieraní starých príbehov. V súčasnosti sa venujú inscenovaniu príbehov o rôznych kultúrach z celého sveta. Do Elektrárne priniesli predstavenie na „cigánsku“ nôtu. „Bol to výber z rómskej kultúry, ich príbehy, zvyky a tradície. Vybrali sme rozprávku O rómskom zrkadle, ktorá hovorí o ich pôvode, ako putovali, prečo sa rozišli do celého sveta, kočujú,“ uviedla N. Uherová.
Deťom porozprávali aj o tradičných rómskych remeslách, ako sú kováčstvo, drôtikárstvo, košikárstvo. Po predstavení, do ktorého zapojili aj typickú pesničku Nane Cocha, ktorá je známa i širokej verejnosti, si malí návštevníci jedno z remesiel vyskúšali. „Vybrali sme to najjednoduchšie, drôtikárstvo. Buď drôtikovali poháre, alebo vyrábali podkovičky, aby mali doma to svoje cigánske šťastie,“ prezradila herečka a pochválila deti za šikovnosť.
Okrem zábavy však predstavenie, ktoré sa uskutočnilo v rámci projektu piešťanskej knižnice Vitajte v našom svete, prítomným poskytlo aj cenné informácie. „My o Rómoch alebo Cigánoch veľa nevieme, prípadne sa nám často z médií dostávajú nie práve najpozitívnejšie informácie. Ich kultúra, pesničky a príbehy sú však zaujímavé, majú v sebe hlboké myšlienky, veľmi silné, výrazné emócie, ktoré dnešnému svetu majú čo povedať, veľakrát ich chytia za srdce, rozplačú, roztancujú, rozosmejú,“ dodala N. Uherová. Ako na záver poznamenala, je dôležité, aby ľudia o týchto veciach vedeli a posolstvá sa šírili ďalej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav