Vodič autobusu, v ktorom zahynuli školáčky, už pozná svoj trest

  • Spravodajstvo
  • 14. decembra 2016, 08:46
  • Autor:pror

Na šesť rokov za mrežami a zákaz šoférovania na sedem rokov odsúdil Okresný súd v Trnave vodiča autobusu Milana H., ktorý pred dvomi rokmi havaroval na diaľnici neďaleko Piešťan. V autobuse sa viezli gymnazisti, ktorí sa vracali zo školského výletu. Pri tragickej dopravnej nehode zahynuli štyri školáčky.

Pri nehode vodič Milan H. zišiel z cesty a následne sa autobus prevrátil nabok. Na mieste zahynuli štyri študentky trnavského športového gymnázia, traja študenti utrpeli vážne zranenia a ďalší sa ľahšie i ťažšie zranili.

V rámci rozsiahleho dokazovania počas súdnych pojednávaní sa preukázalo, že vodičova reakcia na schádzanie autobusu z diaľnice bola oneskorená a na túto okolnosť začal reagovať, až keď sa tragédii nedalo zabrániť. Podľa znalcov to trvalo až 3,6 sekúnd a aj technika jazdy bola v tej chvíli nesprávna.

Právny zástupca Milana H. sa však snažil senát presvedčiť, že mohlo ísť aj o mikrospánok vodiča, ktorý sa nedal predvídať, a svojho mandanta žiadal oslobodiť spod žaloby.

Vodič autobusu pred súdom uviedol, že sa necíti byť vinný. Prokurátor poukázal na skutočnosť, že Milan H. doteraz neprejavil nad tragédiou ľútosť a aj kondolenciu pozostalým rodinám v jeho mene zaslala len manželka majiteľa firmy, pre ktorú v čase nehody pracoval.

Študentky, ktoré nehodu neprežili, sedeli na zadných sedadlách a ich smrť nastala udusením pod prevráteným autobusom. V čase nehody nebol nik z pasažierov pripútaný, znalci však nevedeli určiť, ako by sa situácia vyvinula, ak by pripútaní boli. Preukázalo sa však, že dvanásť pásov bolo nefunkčných a na základe toho autobus nemal byť zaradený do premávky.

Proti rozsudku sa odvolal obžalovaný i prokurátor, zástupca poškodených sa na mieste nevyjadril a chce využiť zákonnú dobu na podanie odvolania. Súdny proces tak ešte bude mať dohru na trnavskom krajskom súde.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 13. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava