Súdny znalec potvrdil, že zavraždený Marek sa len bránil

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2016, 08:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Súdny znalec z odboru lekárstva potvrdil, že zranenia zavraždeného Mareka Kalužu z Vrbového na jeho rukách sú spôsobené len tým, že sa pred brutálnym útokom Róberta Reška a jeho syna snažil ubrániť. Na jeho oboch končatinách súdny znalec však nenašiel zranenia, ktoré by svedčili o úderoch a útoku, ako ich opisoval obžalovaný Reško. Hlavné pojednávanie vo veci vraždy spolupáchateľstvom pokračovalo na Okresnom súde v Trnave v piatok 2. decembra. Zločin, ktorý otriasol mestečkom pod šikmou vežou, sa odohral v septembri minulého roka.

Túto verziu však nepotvrdili ani svedkovia, ale ani odborníci z oblasti kriminalistiky, súdneho lekárstva či psychológie alebo psychiatrie. Práve naopak. Svedkovia jednoznačne potvrdili, že útočníkmi boli Reško a jeho syn. Mareka mlátili, kým nepadol na zem, kde ešte po ňom obojnožne poskákali. Marek pritom utrpel zranenia takého rozsahu, ktoré podľa znalca z odboru súdneho lekárstva nemohol prežiť.

Znalci z odboru psychiatrie a psychológie tiež potvrdili, že starší z dvojice má násilnícke sklony, ktoré sa stupňujú pri požití alkoholu, čo bol prípad aj osudnej noci. Podľa týchto odborníkov bola Reškova agresivita ešte umocnená tým, že sa s ním rozišla priateľka, a tak zaúčinkovali emócie a jeho agresivitu vystupňovala i chorobná žiarlivosť spojená s vypitím značného množstva alkoholu.

Po potvrdení súdnym znalcom, že Marekove zranenia rúk pochádzali výlučne len z toho, ako sa snažil pred údermi otca so synom ubrániť, sudca prerušil súdne pojednávanie a stanovil predvolanie ďalšieho súdneho znalca z odboru kriminalistiky, aby potvrdil, či sa na jeho rukách, odeve a topánkach nachádzali biologické stopy pochádzajúce od Mareka. Nakoľko Reško sa vo svojom úvodnom vystúpení bránil i tvrdením, že on osobne na Mareka neútočil. Písomná správa, ktorá bola v minulých pojednávaniach prečítaná, síce tieto stopy Marekovej DNA na tele Reška a jeho zvrškoch potvrdila, ale sudca si informácie chce potvrdiť priamou výpoveďou znalca pred senátom.

Rodičia Kalužovci s plaketou, ktorú udelili zavraždenému Marekovi.

Vražda mladého muža otriasla mestečkom pod šikmou vežou v septembri minulého roka. Tento čin vyvolal aj pochybnosti nad správaním sa polície pred osudnými udalosťami, keď podľa miestnych známemu násilníkovi Reškovi, ktorého do bitky nebolo treba dvakrát ponúkať, útoky na bezbranných ľudí policajti buď prehliadali, alebo zľahčovali. Podľa názorov viacerých obyvateľov Vrbového, ak by polícia v minulosti razantnejšie zasiahla voči Reškovmu bitkárskemu vyčíňaniu, M. Kaluža by ho v osudnú noc zrejme ani nestretol a dnes mohol žiť.

Obyvateľov mesta však táto udalosť takým výrazným spôsobom zasiahla, že prednedávnom sa uskutočnil i spomienkový koncert na pamiatku Mareka. Na poslednom odovzdávaní ocenenia Biela vrana 2016, ktoré sa uskutočnilo 17. novembra, si na smutnú udalosť spomenuli i organizátori akcie a Marekovmu príbuznému, Andrejovi Jobusovi, odovzdali plaketu s bielou vranou, venovanú zavraždenému mladíkovi od známeho výtvarníka Františka Guldána.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín