Prejavy neonacizmu a rasizmu v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 26. apríla 2017, 08:28
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Len prednedávnom odhalili v Piešťanoch pamätnú dosku významnému rabínovi z obdobia druhej svetovej vojny, Jisacharovi Šlomovi Teichtalovi, a minulý týždeň v noci zo štvrtka na piatok sa stala terčom útoku neonacistov. Hákový kríž a symboliku pohrobkov nemeckého fašizmu v podobe písmen WP (White Pride) na pamätnú dosku v parčíku za Gymnáziom Pierra de Coubertina nastriekal zatiaľ neznámy autor. Pátra po ňom Národná kriminálna agentúra (NAKA). Páchateľovi v prípade zadržania a dokázania viny hrozí za skutok extrémizmu väzenie až do troch rokov.

Prípadom pomaľovania pamätnej dosky fašistickou symbolikou sa zaoberá elitná policajná jednotka zameraná na vyšetrovanie prípadov súvisiacich s prejavmi rasizmu a extrémizmu, ktorá vznikla len v úvode tohto roka a pracuje v rámci útvaru policajného prezídia s názvom NAKA. Nápis WP však jasne poukazuje na neonacistický odkaz, ktorý páchateľ na rabínovej pamätnej tabuli zanechal.

Symbolika WP, alebo tiež WPWW 1488 (White Pride World Wide 1488), čiže „biela hrdosť na celom svete“, v súčasnej dobe postupne nahrádza klasické hákové kríže a skratky používané počas existencie fašistického Nemecka. Tieto staré nacistické symboly neonacisti prestávajú používať z dôvodu, aby sa stali prijateľnými pre čo najširšie vrstvy obyvateľov.

Aj číslo 1488 v sebe skrýva jasnú nacistickú správu. Jej autorom je americký fanatik David Lane. V 14 slovách je obsiahnutý nasledovný výrok: „My musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielym deťom.“ Osmička označuje poradie písmena „H“ v abecede a v dvojitom spojení 88 čiže „HH“ je skratkou pre nacistický pozdrav Heil Hitler.

Novodobá symbolika, ktorú pohrobkovia hitlerovského fašizmu s veľkou obľubou používajú a za ktorú sa v súčasnosti skrývajú, má svoj pôvod v prostredí amerického Ku-klux-klanu a jeho odnoží.

Podľa všetkého však táto neonacistická symbolika nie je cudzia ani strane Mariána Kotlebu, ktorá si z tohto rasistického sloganu nedávno vytiahla číslo 1488 a na galavečere 14. marca tohto roka, ktorý „kotlebovci“ usporiadali pri príležitosti vzniku slovenského fašistického štátu, rozdávali v sume 1488 eur šeky na charitu.

Kto bol rabín Teichtal


Jisachar Šlomo Teichtal pôsobil pred druhou svetovou vojnou v Piešťanoch. V roku 1942 sa snažil utiecť pred perzekúciami židovského obyvateľstva a dva roky sa ukrýval v Budapešti. V roku 1944 sa však rozpútali protižidovské pogromy aj v Maďarsku. So svojou rodinou sa preto rozhodol vrátiť do Piešťan mysliac si, že sa v kúpeľnom meste v bezpečí dočkajú konca vojny.

Počas leta 1944 aj na Slovensku nacisti pritvrdili pri vyhľadávaní židovského obyvateľstva, rabína s rodinou našli a deportovali do Osvienčimu. Vojnový front však cez Poľsko na západ nezadržateľne postupoval a fašisti sa rozhodli koncentračný tábor premiestniť hlbšie do Nemecka. Jisachar Šlomo Teichtal transport do Mauthausenu nezvládol a smrť ho zastihla len pár mesiacov pred koncom vojny, v januári 1945. Podľa slov jeho príbuzných sa tak stalo potom, ako sa zastal spoluväzňa pred nacistickým strážcom, ktorý ho za to zastrelil.

V decembri minulého roka tomuto významnému rabínovi v parčíku za gymnáziom odhalili pamätnú tabuľu. Slávnostného aktu sa zúčastnili nielen predstavitelia mesta Piešťany, ale aj zástupcovia slovenskej židovskej obce a rabínovi priami potomkovia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 25. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav