Polícia varuje seniorov pred podvodníkmi

  • Spravodajstvo
  • 31. júla 2017, 20:50
  • Autor:am

Napriek mnohým varovaniam sa ľudia vo vyššom veku neustále stávajú obeťami rôznych podvodníkov, zlodejov a klamárov, ktorí sa od nich pod všakovakými zámienkami snažia vylákať financie. Polícia na to priamo seniorov upozorňovala v stredu 26. júla v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch.

Osoby vo vyššom veku sa stávajú častejšími obeťami podvodov a krádeží práve pre svoju dôverčivosť a dobrosrdečnosť. Podvodníci ich oslovujú telefonicky, priamo v príbytkoch alebo na ulici, žiadajú naliehavú finančnú pomoc alebo sa vydávajú za zástupcov rôznych inštitúcií, ako sú plynárne, elektrárne, ba dokonca policajný zbor.

Prednášku pre seniorov v Piešťanoch viedla špecialistka Ľuba Reháková, ktorá sa tejto problematike venuje dlhodobo. Prítomným prezradila, že aj keď sa zlodeji uspokoja s akoukoľvek finančnou čiastkou, väčšinou ide o stovky až tisíce eur. Najväčší obnos peňazí, o ktorý senior prišiel, bol v hodnote 30-tisíc eur.

Dôverčivosť, bezbrannosť, ochota pomôcť, zdravotný stav, ale aj osamelosť, to všetko sú vlastnosti, ktoré zo seniorov robia ľahšie obete. Páchatelia sú často veľmi dobre oblečení, upravení a majú dobré vyjadrovanie, takže starčekovi či starenke ani na um nezíde, že by mohlo ísť o podvod. Volajú či navštevujú ich s rôznymi prosbami – pýtajú peniaze pre vnuka, ktorý ich potrebuje ihneď a nemôže sa po ne zastaviť, žiadajú pomoc pre priateľa v nemocnici alebo im jednoducho „vracajú preplatky“ za plyn či vodu a počas toho ich okradnú. Novinkou sú nočné telefonáty, keď seniorom zavolá napríklad takzvaný ošetrujúci lekár a žiada hotovosť pre syna či vnuka z dôvodu dopravnej nehody a okamžitého odškodnenia.

Ak si myslíte, že vám sa to nemôže stať, mýlite sa. Po skončení prednášky sa so skúsenosťami podelilo hneď niekoľko seniorov z Piešťan a okolia, ktorí podvodníkom buď naleteli, alebo sa minimálne stali terčom pokusu o krádež. Práve preto treba byť pri kontakte s cudzími ľuďmi mimoriadne ostražití.

Rady, ako uchrániť majetok a zdravie:



1. Ak vás kontaktuje telefonicky osoba, ktorá sa vydáva za vášho príbuzného a žiada o finančnú pomoc, čo najskôr si overte, či skutočne telefonoval váš príbuzný. Obratom mu zavolajte.

2. Nikdy nesadajte cudzím osobám do auta.

3. Nesúhlaste s tým, aby vás cudzie osoby odviezli domov, k bankomatu alebo do banky.

4. Nerozmieňajte (nevydávajte) peniaze cudzím osobám, ak tvrdia, že majú bankovku vyššej nominálnej hodnoty.

5. Zdržte sa takého konania, ktoré by mohlo cudziemu človeku napovedať, kde máte uložené svoje úspory alebo cennosti.

6. Nikdy nedávajte peniaze osobe, ktorú nepoznáte, ani keď vám tvrdí, že ich súrne potrebuje na pomoc inému, napríklad na operáciu, a sľubuje, že peniaze čoskoro vráti.

7. Cez telefón nikdy neposkytujte osobné údaje ani údaje o finančných či rodinných problémoch.

8. Osoby vykonávajúce odpočty vody, plynu či elektriny sú povinné preukázať sa poverením spoločnosti na výkon odpočtov a na požiadanie aj občianskym preukazom. Neverte osobám, ktoré tvrdia, že vám prišli vyúčtovať preplatok či nedoplatok.

9. Neverte osobám, ktoré tvrdia, že ste sa stali výhercom a prišli vám vyplatiť výhru. Žiadna spoločnosť nevypláca peňažné výhry v hotovosti prostredníctvom svojich zamestnancov či iných osôb.

10. Cudzie osoby nikdy nevpúšťajte do svojho príbytku a nezostávajte s nimi osamote.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek