Podvodníci vylákali od starenky peniaze, havarovať mal jej syn

  • Spravodajstvo
  • 11. mája 2017, 09:41
  • Autor:vd

Po regióne sa opäť pohybujú podvodníci, ktorí sa vydávajú za falošných príbuzných či priateľov príbuzných. V apríli na ich lep sadla dôverčivá starenka. Prišla pritom o peniaze, ktoré jej mali slúžiť na živobytie. Podvodníci ju vystrašili telefonátom o údajnej dopravnej nehode jej syna, ktorý potreboval okamžite peniaze. Starenka sa zľakla a v strese odovzdala svoje úspory podvodníkom. Zľahla sa po nich zem.

Až potom, čo zistila, že syn je v poriadku, uvedomila si svoj omyl. Lenže už bolo neskoro. Oklamanej starenke ostali len oči pre plač a podanie trestného oznámenia. Informáciu o tomto čine potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, Pavol Kudlička: „Polícia v danej veci prijala trestné oznámenie, pričom v zákonnej lehote rozhodne.“ Na otázku, koľko podobných prípadov sa stalo a kde najčastejšie, polícia podrobnosti neuviedla. No nielen v Trenčianskom kraji lákajú podvodníci nemalé finančné obnosy od dôverčivých, prevažne starších ľudí. Falošní príbuzní „operovali“ niekoľkokrát aj v Piešťanoch.

Polícia tu riešila niekoľko prípadov. Minimálne o dvoch sme písali aj na stránkach Piešťanského týždňa. Pri prvom neznáma žena zatelefonovala 76-ročnej dôchodkyni. Predstavila sa ako jej sesternica, chcela si od nej požičať peniaze. Starenka neváhala, šla do banky a vybrala 3400 eur. Peniaze si však vyzdvihol neznámy muž, ktorého údajne poslala sesternica. Až potom si okradnutá zmyslela zatelefonovať príbuznej a overiť si, či peniaze dostala. Ukázalo sa, že tá o ničom nevedela.

Trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová nás informovala aj o druhom prípade: „Osemdesiatročnej žene z Piešťan telefonoval neznámy muž, o ktorom si myslela, že je vnukom jej sestry. Požiadal ju o peniaze, ktoré má vyzdvihnúť jeho sekretárka. Po chvíli prišla žena vo veku asi 25-30 rokov, pričom sa po ďalších telefonátoch s neznámym mužom trikrát vrátila.“ Starenka jej vydala vyše desaťtisíc eur. Až potom zistila, že sa stala obeťou podvodu.

Podobný prípad sa stal i 35-ročnému Piešťancovi Martinovi K.: „Môjmu príbuznému zavolal z neznámeho mobilu muž, ktorý dôverne poznal jeho domáce pomery. Opýtal sa ho, ako sa má jeho dcéra i syn, ale nepredstavil sa. Strýko sa ho spýtal: ‚To si ty, Martin?‘ A on povedal: ‚Áno, ja. Chcel som vás poprosiť, či by ste mi mohli požičať tritisíc eur. Toľko mi ešte chýba na nové auto. Potrebujem ho, lebo som si našiel prácu v Rakúsku, dochádzam tam každý týždeň. Po peniaze pošlem svojho kamaráta, lebo ja som v robote. Peniaze vám vrátim do pol roka, veď tu celkom pekne zarábam.‘“

Strýko si vybral peniaze a už-už išiel na schôdzku, keď jeho manželke napadlo preveriť si informácie. Išlo tiež o podvod. Strýko vtedy prípad polícii neohlásil. Urobil to až jeho synovec. Podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a žiadal políciu, aby preverili telefónne číslo, z ktorého podvodník volal. Ukázalo sa, že telefón bol kradnutý. Jeho pôvodný majiteľ stratu oznámil, takže mal šťastie, inak by bol podozrivý on. 

„Aj zo svojho okolia poznám podobné prípady,“ povedal nám zástupca náčelníka Mestskej polície v Piešťanoch Peter Gogol. „Šmejdov sme sa ako-tak zbavili, pretože sa presunuli s predvádzaniami tovaru do domácností. Tam má hostiteľ zvolať skupinku susedov alebo známych, aby im ponúkli predražený tovar,“ uviedol P. Gogol. Takým môže byť napríklad vysávač za 1200 eur. Je síce luxusný a funguje spoľahlivo, ale v obchode by ho kúpili za tretinu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín