Obžalovaný z vraždy vo Vrbovom sa postavil pred súd

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2016, 10:07
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Smrť mladíka Mareka Kalužu otriasla v septembri minulého roka celým Vrbovým. Obžalovaný z jeho vraždy Róbert Reško sa po dlhých mesiacoch strávených vo vyšetrovacej väzbe konečne za svoj čin zodpovedá pred súdom. Pri prvých dvoch pojednávaniach si Marekovi rodičia museli vypočuť zdrvujúce podrobnosti posledných minút života svojho syna, ale aj slová kamaráta, ktorý po tom, ako sa ho Marek zastal pred útokom rozzúrenej dvojice otca so synom Patrikom, z miesta bitky zbabelo utiekol.

Udalosti sa odohrali 11. septembra minulého roka v skorých ranných hodinách pred gymnáziom vo Vrbovom. Podľa obžaloby mal Reško so svojím synom najprv napadnúť Róberta P. a následne na smrť dobiť M. Kalužu.

Trnavský krajský prokurátor na základe uvedených udalostí pred Okresným súdom v Trnave obžaloval R. Reška za obzvlášť závažný zločin vraždy spolupáchateľstvom a prečin výtržníctva.

Reško tvrdí, že on bol obeťou útoku


V úvode súdneho pojednávania dostal slovo obžalovaný z vraždy Róbert Reško. Po tom, ako opísal svoj deň, ktorý po príchode z práce strávil so synom u starých rodičov v Kočíne, objasnil aj udalosti nasledujúce tesne pred osudnou bitkou tak, ako ich videl on. Reško tvrdil, že po návrate do Vrbového vypil doma takmer celú sedemdecovú fľašu tvrdého alkoholu. Vraj zo smútku, nakoľko si myslel, že ho opustila frajerka. To mu však bolo málo, a tak sa vybral aj so svojím trinásťročným synom do mesta. V prvej krčme, kde sa spolu pristavili, si dal ďalšie dve poldeci a rovnaký počet pív.

Následne sa presunuli do herne na námestí, kde si podľa výpovede čašníčky po nevinnom konflikte s mužom pri barovom pulte objednal pivo a vodku a po krátkej dobe herňu so synom opustili.

Miesto septembrovej tragédie.

„Paťko mi povedal, že som vraj opitý, aby sme sa prešli. Išli sme smerom ku kostolu, pri svetle stáli dve postavy. Z diaľky na mňa kričali: ‘Hej, ty ko..t, ty buz…nt,‘ ja som nato pristúpil bližšie k Róbertovi P. a dal som mu facku, on sa skrčil a ja som ho kopol. Kaluža na mňa zakričal, že nech ho nechám, tak som ho nechal. Nato ku mne Kaluža pristúpil, udrel ma päsťou a ja som spadol na zem. On si na mňa sadol, začal ma škrtiť a bil ma päsťou do tváre,“ tvrdí Reško o incidente, pri ktorom Marek prišiel o život.

V ďalšom opisoval, ako vraj prosil o pomoc svojho syna, ktorý mal na prosíkanie svojho otca Mareka oddeliť, pričom Patrik mal Kalužovi uštedriť aj kopance. Keď vraj bitka skončila, obaja ostali ležať na zemi. Patrik podľa tvrdení svojho otca mal ešte dva či trikrát poskákať po bezvládnom Marekovi a otcovi pomôcť na nohy, načo vraj odišli spolu domov. Čo sa stalo Marekovi, sa údajne dozvedel až od policajtov.

V príbehu veľa vecí nesedí


V takto opísanom príbehu je však viacero otáznikov. Sám Reško uvádza, že v dobe incidentu mal pri svojej výške 180 centimetrov hmotnosť 100 kilogramov. A ako potvrdil, aktívne posilňuje a v minulosti sa venoval aj boxu. Na dôvažok sa do Mareka pustili dvaja, pričom 160 centimetrov vysoký trinásťročný Patrik je na svoj vek tiež značne fyzicky vybavený.

Pri takejto početnej, ale aj hmotnostnej prevahe 65-kilový Marek so svojou podľa kamarátov absolútne mierumilovnou povahou musel v boji o život jednoznačne ťahať za kratší koniec.

Smrť si Mareka Kalužu našla

Svedkovia strácajú pamäť


Podivnosti sa však pred súdom vynorili i vo zvláštnych výpadkoch pamäti viacerých svedkov.

Reškova frajerka Stanislava J. z Kočína tvrdila, že rozchod, ktorý mohol spustiť agresívny útok, keď si chcel Reško zrejme vybiť na niekom zlosť, bola len drobná kríza v partnerskom vzťahu.

Muž, ktorého mal Reško v herni vo Vrbovom pred bitkou s Marekom napadnúť a hneď v ten deň ráno aj živo opisoval predavačkám v potravinách, ako na neho zaútočil a aké mal šťastie, že nezabil práve jeho, si pred sudcom nespomínal pomaly ani na to, že v tom čase v herni bol.

Policajti predvolaní ako svedkovia sa poriadne tiež nedokázali rozpamätať na nejaké závažné konflikty Reška vo Vrbovom.

Čašníčka z herne dokonca tvrdila, že muža pri bare Reško vlastne rukou len pohladil. Podľa nej je obžalovaný v podstate mierumilovný človek, nikdy sa od nikoho nedal vyprovokovať, a i keď do neho rôzni „rypáci“ občas aj zapárali, vždy si zachoval chladnú hlavu. V osudnú noc bol v herni vraj skoro triezvy, nakoľko sa s ním aj bavila o smútku z rozchodu s frajerkou.

Kamarát ho bitkárom nechal napospas


Najväčším sklamaním pre rodičov mŕtveho Mareka však zrejme bola výpoveď Róberta P, ktorého sa v osudnú noc ich syn zastal, načo aj doplatil vlastným životom.

To, ako ho Reško so synom od chrbta napadli, zmlátili a dokopali, si vcelku pamätal dosť presne, ale či po jeho zbabelom úteku ostal na mieste Marek, si pred súdom spomenúť nevedel. Popritom sa práve on pri svojej mohutnej viac ako 190-centimetrovej postave mohol zúrivej dvojici otca a syna rovnocenne postaviť a zrejme aj zachrániť život Marekovi.

Róbert P. však pred súdom tvrdil, že po bitke sa o kamaráta, ktorý sa ho zastal, nestaral a ani nevidel, že by Reško so synom Mareka napadol. Šiel vraj pred bar, kde predtým spolu boli, tu si zapálil cigaretu a odišiel spokojne domov. O tom, čo sa Marekovi stalo, sa vraj dozvedel až ráno od policajtov.

pri budove vrbovského gymnázia.

Patrik má svoju verziu


Pred súd predstúpil i otec obžalovaného z vraždy, ktorý rozpovedal ešte zvláštnejšiu verziu bitky. Opísal mu ju vnuk počas jeho návštev v reedukačnom zariadení v Sološnici, kde je Patrik umiestnený. „Róberta napadol Marek, a to tak, že ho stiahol na zem, kde ho spoločne s kamarátom dokopal. Patrik sa len snažil svojmu otcovi pomôcť,“ tvrdil pred súdom František R.

Na Reška volal policajtov aj jeho otec


To, že mal R. Reško problémy so svojou agresívnou povahou aj v minulosti, sa preukázalo až pod náporom otázok advokáta, ktorý na základe splnomocnenia háji pred súdom záujmy rodiny zavraždeného Mareka.

A tak na svetlo sveta vyplávalo nielen to, že Reško terorizoval svojho suseda, ktorý na polícii vo Vrbovom márne hľadal ochranu, ale aj skutočnosť, že i jeho otec si v minulosti pred agresivitou syna na pomoc volal policajtov.

Po takmer štvorhodinovom pojednávaní sudca ďalšie rokovanie odročil na mesiac jún, keď za prítomnosti klinického psychológa chce vypočuť i trinásťročného Patrika.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 24. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava