Krajský súd potvrdil 19-ročný trest pre vraha z Vrbového

  • Spravodajstvo
  • 23. marca 2017, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Devätnásť rokov za mrežami za vraždu Mareka Kalužu Róbertovi Reškovi krajský súd potvrdil. Senát nepresvedčili ani jeho výhovorky, v ktorých vinu za smrť M. Kalužu hádzal na svojho maloletého syna. Reško spolu so synom v septembri roku 2015 vo Vrbovom na smrť umlátil mladíka potom, ako sa zastal svojho kamaráta. Predseda senátu vo svojom zdôvodnení zamietnutia odvolania tiež opísal, že Reško kade chodil, tade vyvolával konflikty a bitky.

Po takmer rok trvajúcom súdnom procese senát okresného súdu za zločin vraždy vyriekol v decembri minulého roka nad Reškom ortieľ a poslal ho na devätnásť rokov za mreže. To sa mu však nepozdávalo, voči rozsudku sa odvolal a chcel, aby vraždu Mareka súd posudzoval len ako ťažkú ujmu na zdraví s následkom smrti, za čo by mu bolo možné udeliť podstatne nižší trest.
I keď počas výsluchov pred policajtmi a následnými pojednávaniami na okresnom súde vždy tvrdil, že v osudnú noc bol taký opitý, že si na nič nepamätá, minulý týždeň pred senátom Krajského súdu v Trnave vo svojom odvolaní opisoval, že sa mu prinavrátila pamäť a už vie presne, ako sa udalosti osudnej noci udiali. V odvolaní, ktoré predseda krajského súdu prečítal, Reško tvrdil, že Mareka na smrť dobil jeho syn, a to bez jeho priamej pomoci či povzbudzovania k útoku.

Výpoveď svedka, ktorého najprv so synom napadol a Marek sa ho zastal, Reško označil ako nedôveryhodnú, nakoľko sa mu vraj svedok na druhý deň vyhrážal na sociálnej sieti, že ho zabije. Popis udalostí, ktoré v súvislosti s vraždou Mareka opisujú ďalší svedkovia, spochybňoval, lebo vraj pritom nik nebol, a teda ako sa bitka udiala, vie len on. Podľa Reškovej verzie útok vyprovokoval Marek tým, že mu vulgárne nadával a jeho syn sa ho len zastával.

Miesto, kde Reško so synom zavraždili Mareka Kalužu.

Predseda senátu však tieto Reškove výhovorky neakceptoval a neuveril ani prinavráteniu jeho spomienok na osudnú noc. Zo súdneho spisu prečítal, čo hovorili svedkovia z okolitých domov nezávisle od seba. Všetky výpovede vždy spájala jedna veta, ktorú sudca citoval: „Zabi ho, zabi ho, skap, ty sviňa.“ Sudca tiež citoval aj skutočnosť, ktorú jeden zo svedkov opísal, a to ako v osudnú noc videl vyššiu a nižšiu postavu, ktoré kopali a skákali po nejakom tmavom klbku na zemi, ktoré sa už ani nehýbalo.

To, že sa Marek iba bránil, dosvedčili aj súdni znalci z odboru lekárstva, ktorí jeho zranenia na rukách označili len ako obranné.

A navyše predseda senátu zo súdneho spisu citoval množstvo trestov za bitky a ublížení na zdraví, ktoré Reško pred útokom na Mareka napáchal. „Kade chodil, tade mlátil ľudí a zabitie Mareka Kalužu bolo už len vyvrcholením jeho správania,“ okomentoval informácie zo spisu predseda
                                                        senátu.

Po krátkej porade trojčlenný senát krajského súdu rozsudok okresného súdu ako aj výšku trestu v celom rozsahu potvrdil. Tým sa pre Reška stal devätnásťročný trest za mrežami v nápravnej skupine s najprísnejším strážením právoplatný.

M. Kalužu v septembri minulého roka vo Vrbovom napadol vtedy 34-ročný R. Reško a jeho maloletý syn. Najskôr zaútočili na iného muža, keď sa ho Marek zastal, stal sa terčom útoku on. Po napadnutí päsťami aj nohami utrpel devastačné poranenia hlavy a krku, ktorým pri prevoze do piešťanskej nemocnice podľahol. I keď sa na brutálnom napadnutí podieľal aj maloletý syn obžalovaného, v jeho prípade bolo trestné stíhanie pre nízky vek (13 rokov) neprípustné.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava