Falošní príbuzní vymámili od starčekov tisíce

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2016, 12:51
  • Autor:Viera Dusíková

Nielen v Piešťanoch, ale aj v iných mestách sa opakovane objavujú podvodníci, ktorí prostredníctvom telefónu vymámia z dôverčivých, prevažne starších ľudí, peniaze. Tvrdia, že sú príbuzní starčeka alebo starenky. Ich taktikou je rýchlosť, moment prekvapenia a zaskočení ľudia im zväčša naletia. Najnovšie sa polícii podarilo získať kamerové záznamy telefonujúceho podvodníka v Galante. Falošný bratranec chcel od seniorov vylákať osemtisíc eur na kúpu auta. Polícia po ňom pátra.

Telefonisti obalamutia, konajú rýchle


V minulosti riešila štátna polícia v Piešťanoch dva prípady falošných telefonistov. Pri prvom neznáma žena zatelefonovala 76-ročnej dôchodkyni. Predstavila sa ako jej sesternica, chcela si od nej požičať peniaze. Starenka neváhala, šla do banky a vybrala 3400 eur. Peniaze si však vyzdvihol neznámy muž, ktorého údajne poslala sesternica. Až potom si okradnutá zmyslela zatelefonovať príbuznej a overiť si, či peniaze dostala. Ukázalo sa, že tá o ničom nevedela.

Krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová nás informovala aj o druhom prípade: „Osemdesiatročnej žene z Piešťan telefonoval neznámy muž, o ktorom si myslela, že je vnukom jej sestry. Požiadal ju o peniaze, ktoré má vyzdvihnúť jeho sekretárka. Po chvíli prišla žena vo veku asi 25-30 rokov, pričom sa po ďalších telefonátoch s neznámym mužom trikrát vrátila.“ Starenka jej vydala vyše desaťtisíc eur. Až potom zistila, že sa stala obeťou podvodu.

Podobný prípad sa stal i 35-ročnému Piešťancovi Martinovi K.: „Môjmu príbuznému z Veľkej Mače zavolal z neznámeho mobilu muž, ktorý dôverne poznal jeho domáce pomery. Opýtal sa ho, ako sa má jeho dcéra i syn, ale nepredstavil sa. Strýko sa ho spýtal: ‘To si ty, Martin?‘ A on povedal: ‘Áno, ja. Chcel som vás poprosiť, či by ste mi mohli požičať tritisíc eur. Toľko mi ešte chýba na nové auto. Potrebujem ho, lebo som si našiel prácu v Rakúsku, dochádzam tam každý týždeň. Po peniaze pošlem svojho kamaráta, lebo ja som v robote. Peniaze vám vrátim do pol roka, veď tu celkom pekne zarábam.‘“

Strýko si vybral peniaze a už-už išiel na schôdzku, keď jeho manželke napadlo preveriť si informácie. Išlo tiež o podvod. Strýko prípad neohlásil polícii. Urobil to až jeho synovec. Podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a žiadal políciu, aby preverili telefónne číslo, z ktorého podvodník volal. Ukázalo sa, že mobil bol kradnutý. Jeho pôvodný majiteľ stratu oznámil, takže mal šťastie, inak by bol podozrivý.

Pozor na piešťanských vreckárov!


Ďalší prípad sa netýka telefonistov, ale zručných vreckárov. Pred pár dňami okradol v predajni potravín na Poštovej ulici v Piešťanoch staršiu ženu mladý zlodej. Využil chvíľkovú neopatrnosť a z kabelky jej vytiahol peňaženku. „Mala som v nej celý dôchodok. Neviem, ako ten muž vyzeral. Predavačky mi povedali, že nič nekupoval, len rýchle prešiel popri pokladni. Videla som ho len zozadu. Potom mi telefonovali neznámi ľudia, ktorí v blízkosti obchodu našli peňaženku. Bola bez peňazí. Nepovedala som to doma ani na polícii, už by mi aj tak nik nepomohol. Chcem len varovať ľudí, aby boli ostražití. Tento mesiac sa budem musieť uskromniť, nič iné mi nezostáva,“ skonštatovala Piešťanka.

Podvodníka zachytila kamera


Najnovší prípad falošného telefonistu riešia v Galante. „V marci sa jeden z páchateľov niekoľkokrát vydával v telefonickom rozhovore so 74-ročnou ženou z Galanty za jej bratranca. Najprv žiadal požičať osemtisíc eur na kúpu auta. Žena mu však povedala, že toľko peňazí nemá. Asi po desiatich minútach zatelefonoval opäť a oznámil, že si inde požičal päťtisíc a potrebuje už len tri tisícky,“ uviedla M. Kredatusová.

Polícia pátra po podvodníkovi,

S požičaním tejto sumy pani súhlasila a páchateľ jej povedal, aby peniaze priniesla k obchodnému domu v Galante. Na dohodnuté miesto išiel manžel, ktorého na mieste oslovil jeden z páchateľov a uviedol, že je manažér bratranca. Podal mu telefón, v ktorom mu páchateľ vydávajúci sa za bratranca potvrdil, aby mu peniaze odovzdal. Osemdesiatročný muž odovzdal podvodníkovmu komplicovi obálku s tromi tisíckami. Keď sa vrátil domov, manželka mu oznámila, že boli oklamaní, pretože telefonovala so skutočným bratrancom, ktorý o požičaní peňazí nevedel.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci podvodu a pátra po totožnosti muža, ktorého zachytili kamery pri obchodnom centre. „Žiadame občanov, ktorí muža na záberoch spoznali, aby to oznámili na polícii prostredníctvom linky 158,“ dodala hovorkyňa.

Polícia upozorňuje seniorov, aby svoje úspory nedávali žiadnym cudzím osobám. Dokážu pôsobiť dôveryhodne a staršieho človeka obalamutia, ten je presvedčený, že telefonuje skutočný príbuzný. V Galante od prvého telefonátu s páchateľom po odovzdanie peňazí uplynulo len tridsať minút! „Žiadame tiež mladších príbuzných, aby svojich deduškov a babičky na takéto praktiky upozornili,“ dodala policajná hovorkyňa.

Pozor si však treba dávať aj na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za pracovníkov poskytujúcich rôzne služby. Sú sofistikovaní – predstavia sa ako elektrikári, vodári, plynári či pracovníci poisťovní.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 10. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín