Stačí zlomok sekundy a váš život i život iných je ohrozený

  • Cestovanie
  • 19. apríla 2017, 09:15
  • Autor:Viera Dusíková

S nastupujúcim jarným obdobím sa cesty opäť začínajú plniť víkendovými vodičmi, na ktorých si treba dať pozor a ktorých poznáme podľa príliš opatrnej jazdy a neschopnosti plynulo vojsť do okružnej križovatky.

Horší sú tí zdanlivo „ostrieľaní“, ktorí jazdia agresívne, zbytočne rýchlo, myšičkujú, pričom ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných. Mnohí si neuvedomujú, že keď spadnú prvé dažďové kvapky, na ceste sa spočiatku vytvorí jemný film z prachu a vody, ktorý sa môže stať najmä v zákrutách osudným.

Treťou skupinou vodičov sú tí, čo si stihnú počas jazdy vybaviť rôzne telefonáty, najesť sa, pofajčiť si, pokecať si so spolujazdcom tak emotívne, že zabudnú na to, že riadia vozidlo. Pričom niekedy ide doslova o zlomky sekundy. Nevšimnú si priechod pre chodcov a na ňom človeka, auto, ktoré je pred nimi a ktoré zníži rýchlosť, lebo dáva prednosť inému vozidlu alebo obieha cyklistu, zabudnú, že v týchto miestach treba byť ostražitý, lebo cestu križuje železničné priecestie.

Aj v obci treba ísť predpísanou rýchlosťou. Päťdesiatka je tak akurát, aby sme stihli zareagovať a stúpiť na brzdu, keď nám cez cestu prebehne zviera či chodec. O tom, že niektorí vodiči nevedia, či nechcú jazdiť podľa predpisov, svedčí aj počet priestupkov v doprave. „Dopravná a poriadková polícia v Trnavskom kraji riešila v uplynulom roku celkovo 87-tisíc priestupkov v doprave, z nich 10 346 zistila v rámci Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trnave, pod ktoré spadajú aj mestá Piešťany a Hlohovec,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Polícia zistila u kontrolovaných vodičov v kraji až 33 042 prekročení rýchlosti. „Na Piešťany, Hlohovec a Trnavu z toho pripadá 8595 prekročení rýchlosti,“ upresnila M. Kredatusová.

Ak uvážime, že to je len zlomok skutočného množstva nerešpektovania rýchlostných limitov daných dopravnými predpismi, pretože policajti nie sú všade, potom by sme sa naozaj mali zamyslieť! Veď stačí len zlomok sekundy…

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav