Budovanie nových kúpeľov i podpultový predaj mäsa

  • História
  • 15. novembra 2017, 11:16
  • Autor:Gabo Kopúnek

Piešťany boli a sú svetové. O tom niet pochýb. Budovanie mesta sa však nezaobišlo bez problémov. Aj preto sa v roku 1971 titul „svetové“ viac-menej spomínal škodoradostne. Obyvatelia sa ponosovali najmä na niektoré obchody a služby.

Napríklad v predajni mäsa na Ulici Čs. armády privítala takmer každého zákazníka, až na niektoré vyvolené, protekčné ženičky, zakrvavená zástera, za ktorou sa skrývala postava jedného z troch predavačov, ktorí nepoznali výrazy ako „nech sa páči, ďakujem, čo si prajete“. Nie priam najprívetivejším hlasom sa snažili ľudí odbaviť slovami: „Čo scete, panička? Ak sa vám nepáči, tak predáme inému.“ Podobne sa k ľuďom správali aj v mäsiarstve na Kukučínovej ulici.
Nuž, aj takéto boli Piešťany kedysi. V krátkej reminiscencii vám priblížime, čo sa udialo v meste a okolí v roku 1971.

JANUÁR: Bolo že to v Chtelnici veselo. V sobotu 9. januára miestni hokejisti slávnostne otvárali nové hokejové ihrisko, ktoré si hokejový oddiel TJ Chtelnica postavil brigádnicky za necelých 20-tisíc korún. Ihrisko s mantinelmi, šatňami a striedačkami však malo hodnotu 150-tisíc korún a pre miestne deti a športovcov zas nevyčísliteľnú cenu. O týždeň neskôr ho pokrstili turnajom, na ktorom Chtelnica porazila Špačince 4:1 a vo finále Borovce 8:1. Chtelnica sa napokon stala okresným hokejovým majstrom, keď vo finále záverečného turnaja 9. februára porazila hráčov Jarnej.

■ JANUÁR
Paradoxne, v januári 1971 súťažný hokej v Piešťanoch neexistoval. Hokejisti Tesly vystúpili 30. 12. 1970 z divíznej súťaže, pretože nemali hráčov, ľadovú plochu a ani financie. Vlastný štadión im sľubovali až okolo roku 1975. Prednosť vo výstavbe totiž mala základná škola a nové sídlisko s 714 bytmi, reštauráciou, kaviarňou, osvetovou besedou a domom služieb pri Malom Floreáte.
MAREC: Kvalitná a estetická denná i nočná bielizeň od návrhárov a modelárov Trikoty Vrbové žala úspechy doma i v zahraničí. Nešlo len o kombiné, celkovo sa v podniku vyrábalo až 350 výrobkov v ročnej produkcii 11 miliónov kusov. Trh však dokázali zásobiť len sotva na 60 percent, a tak sa rozhodlo, že k 30. výročiu založenia podniku (1972) sa rozsiahlou rekonštrukciou závodu rozšíri výrobná kapacita.

■ FEBRUÁR
NDR Interflug bola prvou zahraničnou leteckou spoločnosťou, ktorá po druhej svetovej vojne začala lietať do Piešťan. Priame spojenie kúpeľného mesta s Berlínom otvorili 9. februára popoludní. Najskôr sa lietalo na tejto linke dvakrát do mesiaca, plánovalo sa však pravidelné celoročné spojenie aspoň raz týždenne. Situácia na piešťanskom letisku sa však od apríla zdramatizovala, letenky boli vypredané na celé týždne vopred. Nie však do Berlína, ale na vnútroštátnej linke ČSA, ktoré menili letecký poriadok a znížili počet letov, pretože mali nedostatok lietadiel.
JÚL: V období budovania vlasti si vrchnosť vedela vážiť poctivú prácu jednotlivca či kolektívov a nechýbali ani prostriedky na ich ďalšiu motiváciu. Napríklad v ČSAD Piešťany odovzdávali jubilantom čestné uznania a peňažnú odmenu. Pri príležitosti 60. narodenín ocenenie získal aj Filip Janíček, ktorý šoféroval autobus na linke Piešťany – Madunice – Trnava.

■ MAREC
Po vyše trojročnej rekonštrukcii sa otvárala oproti interhotelu Magnólia nová cestovná kancelária Československých aerolínií. Mala moderný interiér, ktorý bol zmenšeninou interiéru reprezentácie Čs. aerolínií v New Yorku.
JÚL: Futbalisti Hubiny boli v ročníku 1970/71 vyhlásení za najslušnejších v okresnej súťaži.

■ APRÍL
Členky Mestskej organizácie Slovenského zväzu žien v Piešťanoch mali plné ruky práce. Finišovali totiž posledné brigádnické hodiny, vďaka ktorým vybudovali vo štvrti Floreát nové námestie. Keďže ho „zasvätili“ 50. výročiu založenia KSČ, pomenovali ho Námestím Júliusa Fučíka. Členkám okrem odpracovaných 1500 brigádnických hodín pribudla aj ďalšia starosť, námestie dostali do trvalej socialistickej opatery. Slávnostné odovzdanie námestia do užívania sa uskutočnilo 15. mája.
JÚN: Za 66 dní sa lokalita pod Lopušnou v Prašníku zmenila na nepoznanie. Pre výstavbu kameňolomu tam padla za obeť časť úbočia a vyrástla tam moderná linka na spracovanie kameňa. Dielo v hodnote 900-tisíc korún slávnostne spustili do užívania 11. júna.

■ MÁJ
Piešťany sa stali dejiskom významného kultúrneho podujatia. Československý rozhlas na Slovensku tu zorganizoval druhý ročník Festivalu slovenskej rozhlasovej hry – prehliadky najúspešnejších rozhlasových hier naštudovaných v slovenských rozhlasových štúdiách.
JÚN: Tragédiou sa skončilo oddávanie sa pôžitkom 40-ročným Júliusom S. z Chtelnice, ktorý rád oddychoval na povale v kope sena. Aj 11. júna sa vybral na povalu odpočinúť si, no keďže bol tuhým fajčiarom, neodolal svojmu zlozvyku a cigaretu si zapálil ležiac na sene. Premohol ho spánok a nedofajčená cigareta spôsobila nielen jeho smrť, ale tiež zničila dom, v ktorom býval s rodinou.

■ JÚN
Päťbojári TJ Tesla Piešťany zorganizovali v závere júna na Kúpeľnom ostrove za kúpaliskom Eva parkúrové preteky Cena Piešťan. Predstavili sa na nej popredné kone i jazdci zo Slovenska.
JÚL: Neoslavovali sa však len životné jubileá, ale tiež najazdené kilometre bez nehody. Takýmto milionárom, prvým v rámci piešťanského závodu ČSAD, sa stal aj vodič autobusu Ferdinand Zachar z Maduníc, ktorý jazdil 14 rokov na linke Piešťany – Gottwaldov – Olomouc.

■ JÚL
Piešťancom sa dostalo veľkej pocty, keď ako prví spomedzi socialistických štátov mohli zorganizovať prestížne preteky v rámci Európskeho pohára vo vodnom lyžovaní. Dejiskom pretekov sa 4. júla stala vodná nádrž Sĺňava a na štart sa postavili trojčlenné družstvá z Holandska, NDR, NSR, Španielska, Fínska a ČSSR.
■ AUGUST
Zázračné liečivé piešťanské bahno i termálne kúpele si po stáročia užívali viaceré významné osobnosti. V auguste si v Piešťanoch spríjemňoval chvíle a dovolenkoval známy sovietsky i svetový režisér Sergej Bondarčuk, tvorca panoramatického veľkofilmu Vojna a mier a iných snímok. Spolu s ním leto v meste trávila aj jeho manželka, herečka Irina Skobcevová, predstaviteľka titulnej roly vo filme Veľvyslankyňa.
■ SEPTEMBER
Pravidelne od roku 1963 sa v Československu organizovala súťaž v orbe. Finále ôsmych majstrovstiev ČSSR sa 10. a 11. septembra uskutočnilo na pozemkoch Štátnych majetkov Piešťany. Zišlo sa tu 72 oráčov zo všetkých krajov republiky a desať oráčov z krajín RVHP.
■ OKTÓBER
Z medzinárodného veľtrhu v Lipsku si piešťanská Chirana odniesla zlatú medailu za kompletné zariadenie zubnolekárskej ordinácie s rýchlovŕtačkou na desaťtisíc obrátok za minútu. Piešťanci získali jednu z troch zlatých medailí, ktoré z veľtrhu putovali do Československa.
OKTÓBER: V piešťanskej Tesle sa tešili z návštevy Gustáva Husáka.

V piešťanskej Tesle sa zasa tešili z návštevy generálneho tajomníka ÚV KSČ a budúceho prezidenta Gustáva Husáka a iných papalášov. Poupratovali, dohnali normy a naškrobili spontánne úsmevy a predstieranú radosť.
■ NOVEMBER
Viete, že Piešťany boli aj banským mestom? Nad Sĺňavou sa vypína ako súčasť Považského Inovca vrch Rádiová hôrka. Pomenovanie získal podľa jemnozrnnej pestrofarebnej usadenej horniny – kaolínových ílov, ktoré boli nositeľmi rádioaktivity piešťanského bahna. Piešťanskými baňami boli štôlničky, v ktorých komunálny podnik ťažil známu kvalitnú maliarsku hlinku.
DECEMBER: Bilancovali aj piešťanskí volejbalisti, pre ktorých bol rok 1971 veľmi úspešný. Po dvoch odohratých sezónach sa im podarilo suverénne postúpiť do vyššej – divíznej súťaže, v ktorej si na jeseň tiež počínali veľmi úspešne. Na lepšie umiestnenie potrebovali širší hráčsky káder. Ten vtedajší tvorili Benedik, Benko, Bláha, Hanic, Jelínek, Madlo, Topoľčanský, Troskovič, Čápka, Noskovič, Dopler a Kubala.

■ DECEMBER
Posledný mesiac v roku ponúka priestor na bilancovanie. Urobila tak už spomínaná letecká spoločnosť Interflug, ktorá v roku 1971 uskutočnila na linke Piešťany – Berlín – Piešťany 48 letov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav