ArchitekTÚRA – Skvosty stavebného umenia P. Weisza (2.)

  • História
  • 21. augusta 2015, 09:06
  • Autor:lg

Prvá architekTÚRA, komentovaná prechádzka po skvostoch stavebného umenia v Piešťanoch, sa uskutočnila na začiatku augusta. Tematicky sa venovala stavbám architekta Pavla Weisza. Nadviazala tým na predošlý výskum a aktivity historika architektúry Ľubomíra Mrňu. Spolu s ním si organizátorka podujatia Lívia Gažová dala za cieľ predstaviť výsledky práce piešťanského rodáka P. Weisza aj čitateľom Piešťanského týždňa. V tomto seriáli vám ich preto postupne priblížime.

Hotel Eden (1929)



Jedným z najzrelších návrhov architekta P. Weisza, vynikajúcom kvalitou i v slovenskom kontexte, je hotel Eden. Nárožný dom – pôvodne liečebný ústav Sanatorium Dr. Neuwitha, otvorili v roku 1930. Prvé návrhy vzhľadu hotela uzreli svetlo sveta ani nie rok predtým. Stavba teda vyrástla za desať mesiacov. Rýchlu výstavbu, okrem iného, spôsobila progresívna konštrukcia železobetónového skeletu, vyplnená špeciálnymi dutými tvárnicami a dodávateľ, skúsená bratislavská stavebná firma Pittel a Brausewetter. Hotel Eden v centre kúpeľného mesta stojí spolu so susediacim hotelom Excelsior (dnes Jalta). Hoci prevádzkovo oddelené, tvoria jeden architektonický celok.

Šesťpodlažný hotel Eden je rýdzo funkcionalistickou stavbou a kvalitou v čase dokončenia konkuroval súdobej architektúre v zahraničí. Architekt Weisz, aj keď mal len niečo okolo tridsiatky, ho naprojektoval v duchu trendov, načerpaných počas štúdií v Brne, Mníchove a praxi v Berlíne. V návrhu použil tradičné funkcionalistické prvky – voľné presklené prízemie, pásové okná, presvetlené interiéry či jednoduchú fasádu bez ozdôb. Priečelie bez ornamentov však neostalo nudné. Dôraz kládol na kompozíciu. V prípade Edenu zaujme stvárnenie zaobleného nárožia a kruhové okná usporiadané vo vertikále, výsledok vtedajšej fascinácie architektov lodnými strojmi.

Hotel, zasadený do kúpeľného prostredia, symbolizoval starostlivosť o fyzické zdravie človeka, prísun slnka, pohybu, čerstvého vzduchu v priestranných interiéroch a terasách. Prevetral architektúru dovtedy plnú ornamentov, zbytočností a zatuchnutých miestností s malými oknami. Aj vďaka viere v hodnotenie podľa miery užitočnosti sa presadzovali „čisté“ tvary, racionálne, ekonomické a ľahko udržiavateľné riešenia. Návštevníci hotela Eden si výdobytky vtedajšej architektúry užili najmä v podobe pôsobivej strešnej terasy, kde okrem ležadiel na relax mali k dispozícii aj sprchu na osvieženie. Terasa aj dnes fascinuje krásnymi výhľadmi a jednoduchými formami.

Komplex hotelov Eden – Excelsior (Jalta) je od roku 1991 zaradený medzi objekty mestskej pamiatkovej zóny a patrí medzi kultúrne dedičstvo Slovenska. Podľa majiteľov sa Eden v nasledujúcom období dočká rekonštrukcie. Dúfajme, že funkcionalistickému klenotu znovu prinesie zašlú slávu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 34, ktoré je v predaji od 18. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav