Spomienky na boj Rómov o piešťanský hotel

  • História
  • 7. januára 2015, 13:43
  • Autor:Vinec

V histórii sa nachádzajú správy, popisy a spomienky na rôzne boje a bitky, ktoré sú pomenované po miestach a mestách, kde sa udiali. V mojich spomienkach sa nachádza jeden, ktorý sa odohral v Piešťanoch a môžeme ho nazvať Boj o Litovel.

Litovel bol hotel a reštaurácia na Teplickej ulici. Stál v miestach, kde bol po asanácii postavený obchodný dom KARA. Pretože medzi nájomcov hotela patril aj pán Šíma, ktorý čapoval litovelské pivo, reštaurácia sa tak nazývala. V dobových reklamách spred roku 1938 ponúkal slušné ubytovanie, českú kuchyňu i posedenie v záhrade.
V rokoch 1956 až 1959 som navštevoval jedenásťročnú strednú školu na vtedajšom Stalinovom námestí. Pri jednom odchode zo školy som so spolužiakmi už od pošty videl zbiehajúci sa dav ľudí smerom na Teplickú ulicu. Pridali sme sa k nemu a prišli na miesto neľútostnej bitky. V strede ulice, oproti hotelu a reštaurácie Litovel, bolo bojové pole.
Z každej strany ulice stál kordón príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), za ktorým vykúkali diváci. A bojovníci? Boli to dva rody Cigánov, ktorí mali za úlohu dojednať sobáš medzi mladým párom. Popíjať začali hneď od rána a po čase, keď u každého účastníka hladina alkoholu bola na patričnej výške, začala sa mela. Spomínam si, že sa jej zúčastnilo asi 40-50 osôb oboch pohlaví. Boj bol taký urputný, že pokusy členov ZNB rozdeliť tábory alebo zatknúť či odviesť jednotlivých aktérov končili bez úspechu.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 1-2, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín