Sen sa stal skutočnosťou

  • História
  • 9. novembra 2017, 10:57
  • Autor:Jarka

Vážená redakcia, rada by som reagovala na článok zverejnený v Piešťanskom týždni č. 40 „Piešťany a región naberali v roku 1970 druhý dych“. Pohľad na starú fotografiu a krátky text k nej priložený mi navodili milé spomienky na účinkovanie kapely B-ATOM.

Názov B-ATOM bol v podstate skratkou prvých písmeniek celého názvu kapely – Búcorov Amatérsky Tanečný Orchester Moravany. A Búcorov nielen preto, že kapelník súboru bol Karol Búcor, ale jadro kapely tvorila celá jeho rodina. Na trúbku hrala dcéra Anka Búcorová, na altsaxofón ďalšia dcéra Jarka Búcorová, na tenorsaxofón synovec Rudko Búcor a neter Gabika Búcorová hrala na basgitare a spievala.
Hudobná skupina vznikla v roku 1970 z pôvodnej dievčenskej kapely BABETA, v ktorej okrem rodinného jadra hrali dve harmonikárky – Lydka Skokánková a Anka Ďurčeková, ktorá už sníva svoj večný sen. Medzi dievčatami sa vynímal jediný chlapec Janko Minárik – bubeník. Každú akciu sme začínali a končili znelkou Babeta šla do sveta. Neskôr do kapely pribudli gitaristi Janko Kňažík a Mirko Hulman, ktorí zároveň aj spieval. Obaja sú tiež už v muzikantskom nebi. Ďalším mužským členom bol trubkár Jožko Minárik a kapela sa premenovala na B-ATOM.
Kapelník Karol Búcor (1924-1976) bol zanieteným muzikantom od detských čias. Keďže pochádzal z bírešskej rodiny, nemali peniaze na vzdelávanie, ale jeho veľký talent a lásku k hudbe si všimol jeho učiteľ a dohodol sa s rodičmi, že mu bude vzdelanie financovať.

Harmonikár Karol Búcor na dedinskej veselici.

Prišli však časy, keď museli židia odísť a otec zostal bez škôl. Ale nevzdával sa a študoval ako samouk, nakupoval knihy a navštevoval kurzy. Dotiahol to tak ďaleko, že vedel hrať na viacerých hudobných nástrojoch, krásne písal noty, upravoval piesne tak, že každý hudobný nástroj mal svoj notový zošit.
Z rodnej dediny a blízkeho okolia učil hrať na nástrojoch mladých chlapcov a vznikali nové hudobné skupiny. Keď chlapci odišli na vojnu, vznikla ďalšia a ďalšia skupina. Všetky tieto skúšky a učenie sa konali u nás doma v kuchyni.
I napriek tomu, že sme na hudbe vyrastali, nás dievčatá hudba veľmi nelákala. Až raz nám otec rozpovedal svoj sen, ako sme hrali, aké sme boli úspešné a on bol šťastný. Či sa mu to naozaj snívalo, alebo chcel dcéry, nakoľko nemal syna, k hudbe dotiahnuť, neviem. Ale sen sa stal skutočnosťou.
V roku 1967 vznikla dievčenská kapela Babeta, ktorá skutočne vyrazila do sveta, nakoľko sme mali veľký okruh pôsobnosti. Keby bol otec ešte medzi nami, určite hrajú aj naše deti a vnuci, a možno aj vnučky. Okrem hudby bol aj členom dedinského ochotníckeho divadla. Bol vynikajúci muzikant, skvelý človek a starostlivý otec. Česť jeho pamiatke!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek