Putovanie po ochranných hrádzach na Váhu

  • História
  • 26. apríla 2013, 10:54
  • Autor:V. Nemec

Piešťany ako obec a neskoršie vzniknutá osada Teplice každoročne pociťovali potrebu ochrany pred veľkými vodami Váhu. Boli to pravidelné jarné vody z topiaceho sa snehu alebo záplavové po prudkých dažďoch v povodí Váhu.

F. E. Scherer vo svojom spise Horúce pramene a kúpele v Piešťanoch a v Uhorsku (1837) uvádza hneď na začiatku: „Škoda, že sú len veľmi málo chránené proti záplavám rieky, ktorá je najmä na jar a v čase výdatných horských dažďov mimoriadne dravá.“
Dávid Wachtel vo svojej balneografii Uhorské kúpele a minerálne žriedla (1859) informuje, že majiteľ kúpeľov gróf K. Erdödy si dal u viedenského architekta vyhotoviť plány, cieľom ktorých okrem iných akcií bolo „vybudovanie nielen ochranných hrádzí, ale aj odvedenie bočného ramena Váhu, čo vytvára Kúpeľný ostrov do hlavného riečiska“.

Za panstva grófa K. Erdödyho už pri chystanej výstavbe (1861-1862) pomýšľali na to, ako ochrániť nové kúpele pred záplavami. Bolo treba zabezpečiť brehy Váhu povyše kúpeľov ochrannými hrádzami.
Vtedajšie bočné rameno (dnes hlavné riečisko) nedali zviesť do hlavného toku, ako sa pôvodne zamýšľalo, ale ochranné hrádze z kameňa a hliny vybudovali aj na obidvoch brehoch bočného ramena, kde sa zvýšil prietok Vážskej vody. Týmito hrádzami zároveň ochraňovali aj kúpeľnú časť Piešťan. (Ján Šípoš, Piešťany v premenách vekov, 1992).

Ďalšie podrobnosti o tejto téme si môžete prečítať v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava