Pri oslobodzovaní Piešťan zabili ostreľovači dvanásť ľudí

  • História
  • 31. marca 2015, 19:52
  • Autor:vd/ml

Štvrtého apríla uplynie 70 rokov od chvíle, keď Piešťany oslobodili ruské i rumunské vojská. Po oslobodení bolo v meste viac Rumunov ako Rusov.

Koncom marca začali cez kúpeľné mesto prechádzať ustupujúce jednotky nemeckého Wehrmachtu a mesto opustili i prisluhovači režimu. Pri ústupe Nemci zničili telefónnu centrálu, podpálili kasárne a hangáre na letisku, štartovacie a pristávacie plochy rozorali traktormi a taktiež vyhodili do vzduchu Krajinský a Kolonádový most.

„Pred príchodom frontu a počas bojov sa Piešťany stali mŕtvym mestom. Nepremávala doprava, nefungovala elektrina ani dodávky vody, obchody boli pozatvárané. Ľudia čakali ustráchaní v úkrytoch a modlili sa za skoré ukončenie vojny,“ uviedol pre Piešťanský týždeň historik Martin Lacko.

Len na území okresu si boje vyžiadali viac než sto obetí z radov oslobodzovacích vojsk. Nemeckí ostreľovači zabili v Piešťanoch dvanásť ľudí. Pribúdalo množstvo ranených a zničené domy. Nemci vyhodili 2. apríla do vzduchu Kolonádový most a o deň nato aj Krajinský most. Zo strategického hľadiska to bol viac-menej zbytočný krok, keďže sovietske vojská v tom čase už na iných miestach rieku Váh prekročili. Po prechode frontu dostali Piešťany, ako aj iné okresné mestá, vojenského veliteľa, do ktorého kompetencie patrili vojenské a bezpečnostné záležitosti. Veliteľom sa stal sovietsky kapitán Vinogradov. Komandatúra sídlila na dnešnom Námestí SNP, v budove meštianky.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 31. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín