Piešťany sa pýšili aj titulom Mesto fontán

  • História
  • 8. apríla 2018, 12:35
  • Autor:Gabo Kopúnek

Úspešný štart do štvrtého roku piatej päťročnice. Tak vítal nový rok 1974 okresný týždenník Trnavský hlas, cez jeho stránky sa v našom seriáli venujeme histórii veľkého Okresu Trnava.

Prvé roky normalizácie spoločnosti prinášali postupne úspechy v budovaní „lepších zajtrajškov“, o ich pravdivosti dnes môžeme len polemizovať. Starší si ich ale živo pamätajú, mladšie generácie sa nad všetkým akurát tak pousmejú. Lenže netreba zabúdať, že veľa z toho, čo sa vtedy vytvorilo, slúži ešte dnes.
Rástla produktivita práce, plnili sa ročné plány vo výrobe, prekračovali sa veľkoobchodné i maloobchodné tržby. Síce viazla bytová výstavba, ale komunisti do roku 1974 vstupovali s tým, že vďaka lepšej projektovej pripravenosti sídlisk by sa mohli plniť plány v rozostavanosti i v odovzdávaní bytov do užívania.
Pokračovalo sa v neinvestičnej akcii Z, vďaka ktorej sa menili a skrášľovali obce okresu. Darilo sa aj poľnohospodárom a JRD v Nižnej, Chtelnici, Trebaticiach a v Ostrove patrili k najlepším v rastlinnej výrobe, JRD Vrbové zasa v úžitkovosti dojníc. A to všetko aj vďaka 968 brigádam socialistickej práce v okrese, v ktorých pracovalo viac ako 12-tisíc členov.
Jedným z rozvíjajúcich sa podnikov bola aj Trikota Vrbové, ktorá sa postupne modernizovala nielen technologicky, ale aj objektovo a v danom roku vstupovala do druhej etapy výstavby novej fabriky za 220 miliónov korún. Taktiež sa mala začať výstavba predajne polotovarov, internátu pre mladé pracovníčky, dokončovala sa plynofikácia mesta. V priebehu roka sa malo odovzdať do užívania 84 bytov a 64 rodinných domov, nové zdravotné stredisko za 7,4 mil. Kčs.
Piešťany sa 1. januára 1974 rozšírili o obec Kocurice, rovnako sa administratívne spojil Ostrov s Malým Orvišťom. V decembri 1974 sa so samostatnosťou lúčili Šterusy a Šípkové, ktoré boli od januára 1975 pričlenené k Vrbovému.

JANUÁR: Pohľad na Kocurice, ktoré boli 1. januára 1974 administratívne začlenené do Piešťan.

Vo svetovej ekonomike strašila Arabská kríza a s ňou aj nedostatok fosílnych palív, u nás sme sa s ňou vysporiadali hrdinsky. Uhlia aj benzínu bolo nadostač za staré ceny a novou službou od januára bol aj predaj propán-butánu pre vyše 6000 domácností pracujúcich cez Uhoľné sklady.
Dovtedy tento plyn predával Elektrokov, ktorého pracovníci vraj ľudí okrádali. Zaviedla sa tiež jednotná cena plynu, aby sa nik neobohacoval vďaka jeho preprave k zákazníkovi. Napríklad za dvojkilovú fľašu spotrebiteľ po novom zaplatil 7 korún, za 10 kg 26 Kčs a za 33 kg len 65 Kčs.
Rástla aj životná úroveň občanov. Podľa výsledkov sčítania obyvateľstva k 1. decembru 1970, ktoré Slovenský štatistický úrad zverejnil v januári 1974, malo z celkového počtu 52 277 bytových domácností v okrese 39 211 televízor, 40 862 elektrickú práčku, 36 856 chladničku, 23 146 vysávač, 5676 domácností malo auto a 6830 motocykel.
Január
Pionierske hnutie oslavovalo 25. výročie vzniku a v Dome pionierov a mládeže (DPaM) v Piešťanoch 18. januára slávnostne otvorili Izbu histórie DPaM. Ten vznikol ako prvý na Slovensku v januári 1951 a pýšil sa bohatou činnosťou.
Február
Vo februári sa v Piešťanoch nič iné neriešilo, len bol každý zvedavý, kto to vyhral 15 290 Kčs a nechce si ich vyzdvihnúť. Ak vezmeme do úvahy, že bol vtedy priemerný plat 2200 korún, išlo o riadny balík peňazí. Záhadou bolo, prečo výherca v Športke tak otáľa. Výherné čísla totiž podal v decembri 1973 a v zberni Sazky na Ulici Československej brigády sa ho už nevedeli dočkať. Aj preto ho hľadali prostredníctvom novín.
MAREC: Vo Veľkých Kostoľanoch sa vo veľkom v akcii Z budovala telocvičňa základnej školy za 1,5 miliónov korún. Občania na stavbe pracovali každú sobotu i nedeľu, len aby to do osláv SNP stihli.

Marec
Stužková nebola len doménou gymnázií či stredných škôl. Takúto slávnosť zažili aj na piešťanskej Učňovskej škole budúci kuchári a čašníci. Pripomenieme len, že to bolo po prvýkrát a všetci vychvaľovali úroveň slávnosti a už sa tešili na ďalšie pokračovania.
Apríl
Keďže všade okrem brigád socialistickej práce vznikali aj organizácie Socialistického zväzu mládeže, bokom nechceli stáť ani mladí z Vrbového a 20 mladých poľnohospodárov si založilo vlastnú. Za predsedu si zvolili Ing. Petra Ondačku, ktorému miestni papaláši odovzdali kľúče od novej klubovne. Nie však zadarmo, zväzáci sa zaviazali zveľaďovať a skrášľovať pracovné prostredie a pripravovať rôzne aktivity.
APRÍL: Nielen Česi majú zlaté ručičky. Piešťanskí technici Aladár Odláh a Vendelín Pavlovič za pol roka vyvinuli zariadenie na automatické vystreľovanie tenisových lôpt, ktorý zaregistrovali na Úrade pre vynálezy a objavy v Prahe 4. apríla. Naplniť sa dal 82 loptami.

Máj
Pýchou Piešťan bol podnik Tesla a ten sa mohol blysnúť inovatívnym duchom svojich zamestnancov. Len v prvom štvrťroku 1974 podali zlepšovatelia a novátori z podniku 71 zlepšovacích návrhov, z ktorých jedenásť aj hneď zaviedli do výroby. Závod tým ušetril vyše 600-tisíc Kčs.
Jún
Kúpeľné mesto menilo nielen svoju tvár, ale dostávalo aj nové prívlastky. Od júna sa mohlo pýšiť názvom Mesto fontán, keďže do prevádzky spustilo prvú z desiatich fontán, ktoré mali zdobiť Piešťany do roku 1975. Ďalšie dve mali onedlho pribudnúť aj v priestoroch SPTŠ a Učňovskej školy.
JÚN: Ďalším milionárom, čo sa týka najazdených kilometrov bez nehody, sa stal autobusár ČSAD Trnava Jozef Krajčovič z Chtelnice. Okrem tohto titulu bol nositeľom viacerých vyznamenaní a dekrétov za vzornú a bezpečnú jazdu. Jazdil na trasách Trnava – Piešťany a Trnava – Bratislava.

Júl
Kúpele netvorili len zamestnanci hotelov, zdravotné sestry či rehabilitační pracovníci, ale aj technický personál. Noviny si všimli prevádzku práčovne, v ktorej zamestnanci súťažili o titul BSP v troch kolektívoch. Víťazom mal byť ten kolektív, ktorý vyperie a vyžehlí čo najviac z plánovaných 1 788 000 kilogramov bielizne. Dodáme, že denný výkon pracovníčok bol do 4000 kg za zmenu.
August
V poslednú augustovú sobotu sa konečne obyvatelia Piešťan dočkali aspoň náznaku, že Dom umenia naozaj bude stáť. Slávnostne poklepkali základný kameň tejto verejnoprospešnej stavby, ktorá mala vyrásť za 58 miliónov korún na ploche medzi tenisovými kurtmi a amfiteátrom.
AUGUST: Pri príležitosti 30. výročia SNP pred budovou Rozvoja na Pavlovovej ulici v Piešťanoch slávnostne spustili ďalšiu z nových mestských fontán.

September
Zväzáci z Veľkých Kostolian sa svojou aktivitou radili medzi najlepšie organizácie v okrese. Svojpomocne si v akcii Z za šesť mesiacov vybudovali nový klub v hodnote 220-tisíc Kčs, keď premenili starú, vlhkú budovu na svoje útočisko.
SEPTEMBER: Veľkou nádejou piešťanského plávania bol 14-ročný Peter Hornák, juniorský reprezentant ČSSR, no talentov bolo oveľa viac. Veď nie nadarmo mali na ZDŠ na Holubyho ulici zriadenú športovú triedu plávania. K atletickej dráhe tak mal onedlho pribudnúť aj výcvikový bazén.

Október
V lokalite Kostolec v Ducovom vrcholil archeologický výskum, ktorý sa mal ukončiť v roku 1975. V októbri však odborná komisia rozhodla, že lokalita bude vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, zakonzervovaná a zachovaná pre študijné i turistické účely.
OKTÓBER: Opraty futbalovej jesene súťaže I. A triedy držali pevne v rukách hráči Trebatíc, ktorí boli nováčikom tejto súťaže. Išlo o výnimočný klub i hráčov, svedčí o tom aj ich bilancia – za osem rokov činnosti štyrikrát postúpili do vyšších súťaží. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch vyhrali okresný prebor i I. B triedu a získali prvenstvo v slušnosti.

November
Pracovníčky piešťanskej Zornice nesedeli v druhú novembrovú sobotu za šijacími strojmi, ale za stolmi v Kúpeľnej dvorane, kde oslavovali štvrťstoročie založenia podniku. Pri tejto príležitosti si šestnásť zamestnancov prevzalo z rúk riaditeľa Repu vyznamenanie Najlepší pracovník závodu. Ocenenie dostali aj tri kolektívy BSP pod vedením Márie Uvačíkovej, Heleny Vráblovej a Márie Minarechovej.
NOVEMBER: V Moravanoch nemali len šikovných divadelných ochotníkov, ktorí v priebehu jesene dokázali naštudovať dve hry, ale aj pracovitých ľudí. Tí sa zapojili do skrášľovania obce a na snímke sú budovatelia nového parku.

December
Na konci roka sa vždy bilancuje. Tentoraz sme si všimli pracovníkov hotela Victoria Regia, ktorí k 9. decembru 1974 splnili svoj ročný plán maloobchodných tržieb a ešte ho plánovali navýšiť o štvrť milióna korún. Vraj mal na tom najväčšiu zásluhu kolektív obsluhy a kuchyne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava