Legendárny Edo Bertoli vyhral prvé preteky bez vodičáku

  • História
  • 27. augusta 2014, 15:25
  • Autor:Viera Dusíková

Keď pamätníci vyslovia meno Bertoli, hneď si predstavia tmavovlasých fešákov Eda a Laca, ktorí boli s prilbou na hlave na nerozoznanie. Vraveli im aj blázniví Taliani pre ich kúsky, ktoré vymýšľali s motocyklami. Mladší Eduard zneužíval podobu so starším Ladislavom, jazdil na jeho vodičský preukaz. Takto dokonca absolvoval aj svoje prvé preteky v Trnave, ktoré vyhral.

Edo mal okrem motocyklov aj záľubu v lietaní. Bol leteckým modelárom a zostrojil si svoje vlastné lietadlo. Jeho otec Giovanni z obavy, že by let mohol skončiť zle, mu stroj zhabal. Edo sa však nevzdal a hneď po vojne absolvoval pilotský kurz. Nalietal spolu 176 letov, ale ku skúškam ho nepripustili. Báli sa, že by mohol uletieť za hranice. Preto sa mu pretekanie na motocykloch, neskôr na autách, stalo náhradným riešením, ktorému obetoval celý život.
E. Bertoli sa narodil 19. júna 1921 v Piešťanoch v rodine talianskeho imigranta Giovanni Bertoliho. Okrem piešťanskej založil tehelne aj vo Vrbovom, vo Veľkých Kostoľanoch na Banke i v Prievidzi. Tam sa zoznámil so svojou manželkou Karolínou, dcérou nemeckých osadníkov.
„Otcova manželka, naša mama Mária, rodená Danišová, bola celkom iný prípad. Jej mama Anna bola sestrou Ruda Bačíka. Používala pieščančinu a podobne ako Rudibáči mala svojrázny a ľudský humor. Slúžila u Winterovcov. Keď jej brat vytiahol z rozvodneného Váhu topiaceho sa človeka, ‘kerý by sa bóv utokánev‘, porozprávala to Lajošovi Winterovi a ten z Ruda spravil plavčíka na Eve. Odvtedy sa datuje bačíkovská éra na známom kúpalisku,“ povedal pre Piešťanský týždeň Marián Bertoli. Ten o svojom otcovi napísal knihu s názvom Keď Edo Bertoli závodil…

 
„Mama bola nesmierne tolerantná a oddaná rodine. Nikdy proti našej motoristickej činnosti neprotestovala. Až na sklonku života poznamenala, že vďaka nej nedostala zlatý prsteň, retiazku či kožuch. Tiež nebola v Tatrách, nevidela more,“ uviedol M. Bertoli.Po smrti starého otca sa rodina presťahovala z Matuškovej ulice do tehelne, kde sa vytvorilo centrum stretávania milovníkov a nadšencov motorizmu. „Vôňu spáleného ricínového oleja a zvuky pretekárskych motorov sme vnímali so starším bratom Edom i mladšou sestrou Kristínou odmalička. Tu sme spoznali i mnohých slávnych pretekárov. Náš otec bol nezmar. Mal veľa energie. Ešte ako 82-ročný jazdil na štvorvalci Yamaha 650 cm3. Keď si jeho priatelia, medzi ktorými boli aj Edo Bartovic a Ondrej Chotváč, postavili motorové rogalo, presvedčil ich, že by mal vzlietnuť ako prvý, čo sa mu aj podarilo. Zalietaval opatrne do výšky jedného metra nad zemou. Ďalší pilot potom poškodil podvozok a v skúškach v ten deň už nepokračovali,“ smial sa autor knihy.
E. Bertoli starší pracoval ako tehliar po celý svoj život. Najprv ako majster pod dozorom svojho otca, neskôr ako vedúci tehelne v Piešťanoch, potom bol riaditeľom Západoslovenských tehelní v okrese Trnava. V závere viedol tehelňu vo Vrbovom.
Svoje prvé preteky absolvoval v Trnave 20. júna 1948 ešte bez vodičského preukazu, na motocykli Jawa 250 „pérák“ a na prekvapenie mnohých vyhral. Cenu a gratulácie však musel oficiálne prebrať starší brat Laco, za ktorého sa Edo vydával. „Bláznivý Taliani,“ zahlásili Piešťanci, ktorí o tomto „švindli“ vedeli.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 35, ktoré je v predaji od 26. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel