Latiméria podivná má v sebe elixír mladosti

  • História
  • 24. júla 2012, 13:46
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – V piešťanských kúpeľoch sa predčasom liečil vzácny muž – kanadský ichtyológ československého pôvodu – profesor Eugen Balon (82) z University of Guelph pri Toronte. Je uznávaným znalcom zoo a ekosystému Afriky. V Piešťanoch sa predstavil ako embryológ, skúmal totiž vzácnu rybu latimériu podivnú. Ide o žijúcu pravekú rybu, o ktorej sa predpokladalo, že vyhynula pred miliónmi rokov. E. Balon ju videl v roku 1996 na vlastné oči v hĺbke asi 400 metrov pod morom na Komorských ostrovoch a skoro pritom prišiel o život.

„Ponárali sme sa za latimériami v ponorke do hĺbok, ryby sa pred nami skrývali v jaskyni. Asi otrasom z ponorky sa odlomil strop jaskyne a zasypal nás. Myslel som si, že odtiaľ už živí nevyjdeme,“ prezradil profesor Eugen Balon. 
LATIMÉRIA PODIVNÁ je veľká mohutná ryba nevýraznej modrej farby,

Asi pred 400 miliónmi rokov, v dobe devónu, žila vo všetkých plytkých oceánoch na zemi skupina kostnatých rýb, známe pod menom lalokoplutvé. Nájdené skameneliny dokazujú, že sa vyskytovali vo veľkých množstvách a boli 20 až 30 cm dlhé. Existujú dôkazy, že tieto ryby vyhynuli na konci kriedového obdobia, asi pred 70 miliónmi rokov, približne v rovnakej dobe ako dinosaury. V roku 1938 však rybár z malej dediny na Komorských ostrovoch chytil do siete čudnú rybu, akú nikdy predtým nevidel. Kapitán lode Nerine – Henrik Goosen – na nezvyčajnú rybu upozornil kurátorku múzea, slečnu Marjori Courtenay-Latimerová, ktorá sa zaoberala výskumom vtákov….

Pokračovanie článku nájdete v aktuálnom vydaní PT.
s veľkými šupinami, párovými plutvami na násadcoch a trojlaločnou
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava