Krypty sú naďalej opradené tajomstvami

  • História
  • 8. júla 2017, 12:23
  • Autor:Vrbové Online/(am)

Mestečko pod šikmou vežou je svojimi katakombami a podzemnými chodbami známe. Vo Vrbovom sa však nachádza aj viacero krýpt, ktoré sú návštevníkom nedostupné. Jednou z nich bola donedávna aj krypta kňazov zo začiatku 19. storočia. Jej tajomstvá sa rozhodli odhaliť aktivisti z portálu Vrbové Online. Ako vyzerá po takmer dvoch stovkách rokov svojej existencie?

„O krypte sme vedeli už dlho, až teraz sa nám však podarilo do nej nazrieť. Naozaj sme čakali, že pozostatky budú v trochu lepšom stave. Čas, vlhkosť a vzduch predsa urobili svoje,“ povedala pre Piešťanský týždeň Lenka Vrábliková, ktorá do podzemia neváhala nazrieť. Prostredníctvom fotografií tajomstvo krypty priblížila aj ostatným obyvateľom. Ochotne pritom pomáhal vrbovský farár Lukačovič a miestny historik Ľubomír Bosák.

Fámy o rytierovi


V kňazskej krypte pod vežou Kostola sv. Martina sa pochovávalo ešte v prvej tretine 19. storočia, keď ju v roku 1836 nahradila nová pod cintorínskou kaplnkou. Tá je funkčná dodnes. V tých časoch okolie kostola nevyzeralo ako dnes. Obkolesoval ho cintorín ohradený múrom, na ktorom sa prestalo pochovávať až v roku 1776, pričom súčasný cintorín bol postavený v roku 1769. V blízkosti kostola tiež pretekal potôčik.

Mená šľachticov pochovaných v ďalšej krypte sú vypísané na tabuli

Do kňazskej krypty sa dá dostať po zdvihnutí ťažkého kamenného poklopu, ktorý sa nachádza vo vežičke kostola. Naposledy bola táto hrobka verejnosti prístupná počas Noci kostolov v roku 2012. Pochopiteľne, nenachádza sa tam žiadny zdroj svetla, stačiť preto museli baterky a blesk.
 
Po zídení vysokých schodov je vidno pozostatky tiel kňazov. Sú už značne poznačené zubom času, rovnako ako drevené rakvy, v ktorých sú uložené. V práchnivom „kabáte“ sa nachádzajú najmenej štyri telá. Identifikovať sa dajú lebky, badať typické plášte, modlitebné knižky či kríže, dokonca aj kožené čižmy, ktoré vyzerajú skutočne zachovalo. Možno vraj aj vďaka nim sa rozšírili reči, že v krypte je pochovaný aj neznámy rytier (meč mu bol vraj odcudzený z krypty už dávnejšie), avšak miestny historik tieto reči vyvrátil.

Beňovského predkovia


V samotnom Kostole sv. Martina sa nachádzajú až tri krypty. Okrem spomínanej kňazskej je ďalšia a podstatne dôležitejšia pred presbytériom na začiatku hlavnej lode. Vchod do nej je však od prvej polovice 20. storočia prekrytý dlažbou, a preto nie je dostupná. Mená v nej pochovaných šľachticov sa nachádzajú na tabuli zo žltého lešteného kovu z roku 1736, ktorá je osadená v kostole na rozhraní hlavnej a severnej lode. Ide o predkov Mórica Beňovského, napríklad o jeho pradeda Alexeja Révaia († 1698). Ten okrem iného nechal vo Vrbovom postaviť kaštieľ, ktorý je okrem kúrie taktiež pravdepodobným miestom narodenia slávneho rodáka a kráľa Madagaskaru. V krypte je tiež pochovaný generál Peštvármedei († 1743), prvý manžel Beňovského matky, Rozálie Révaiovej.

z roku 1736, ktorá sa tiež nachádza v Kostole sv. Martina vo Vrbovom.

Posledná krypta, najmladšia, by sa mala nachádzať v južnej lodi kostola (tá bola pristavaná ku kostolu začiatkom 18. storočia). Je pravdepodobné, že patrila šľachtickej rodine Saliovcov. Neviažu sa však k nej písomné záznamy a taktiež nie je prístupná pre prekrytie dlažbou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel