Gottov prvý koncert v Piešťanoch bol hotový trapas

  • História
  • 10. augusta 2017, 07:10
  • Autor:Viera Dusíková

Karel Gott sa do Piešťan v tomto roku dostal na koncertné pódium po viac ako polstoročí. Jeho jediný koncert so súborom Apollo v roku 1966 vtedy nedopadol v našom meste príliš slávne.

„Mňa ako veľkú obdivovateľku Karla Gotta to mrzí, lebo som mala možnosť vidieť ozaj množstvo jeho koncertov, a nikde sa nestalo to, čo práve v mojich rodných Piešťanoch,“ povedala V. Špániková.
Vtedajšie mestské kultúrne stredisko pozvalo najprv divadlo Rokoko, ktoré malo predstavenie v kine, a na Apollo sa ušlo vystúpenie navečer pod holým nebom v amfiteátri. „Počasie bolo, našťastie, voči nám milosrdné. Vtedy som chcela čo najviac vidieť, zažiť, lebo Karla Gotta som obľubovala už od roku 1963. O dva roky neskôr som od neho dostala krásny list ako odpoveď na moje bôle, že som si neustálym vysedávaním pri rádiu a jeho pesničkách pokazila vysvedčenie a zakázali mi počúvať ho. Radil mi, aby som si zlepšila prospech a potom mi znovu dovolia ho počúvať, čomu sa bude tešiť. Chcela som využiť návštevu Karla Gotta v Piešťanoch, aby som sa mu osobne poďakovala,“ zaspomínala si V. Špániková.

K. Gott venoval V. Špánikovej autogram pred koncertom na recepcii v hoteli Eden.

Prianie sa jej splnilo, Gotta oslovila pred koncertom na recepcii hotela Eden, kde boli všetci členovia Apolla ubytovaní. „Bol to silný zážitok, keď som od neho dostala ešte aj autogram, a nielen jeden, i pre spolužiačky. Podať si s ním ruku a vyfotografovať sa spolu pred hotelom Eden – tým sa splnil pre mňa vytúžený sen,“ povedala.
V nedeľu pred predstavením šla Viera obsadiť čo najlepšie miesta pre seba a mamu. Medzitým sa obrovské davy nahrnuli pred Eden, Piešťanci ho chceli vidieť. Keď sa mu už podarilo nejako vyslobodiť z davu a poberal sa smerom k amfiteátru, išiel za ním celý sprievod. Občas Karel Gott rozdal aj autogramy a veľmi milé bolo, keď sa k nemu pretlačilo jedno maličké dievčatko s niekým dospelým. Karel hneď tej malej podával ruku so slovami: „Ahoj, jak se jmenuješ?“ A ona trošku zahanbene: „Alenka.“ Vzal fotografiu a hovoril si: „Alence. Ne, Alenke,“ a takto jej napísal aj venovanie.
„Na predstavení sme potom mali možnosť vidieť aj spevákov ako Vlasta Kahovcová, Pavlína Filipovská, Pavel Vošecký, Pavel Bobek, Pavel Sedláček, Karel Hála. Napokon prišiel Karel Gott so šiestimi pesničkami. Celý program uvádzal Jiří Štaidl, spevákov sprevádzal orchester divadla Apollo. Na klavíri hral skladateľ Jaromír Klempíř, známy hlavne piesňami C‘est la vie a Pošli to dál, ktoré napísal Gottovi, na basovej gitare hral Antonín Gondolán, na sólovej brat Jiřího Štaidla, Ladislav, na bicích Jiří Kysilka a ešte tam bol neznámy saxofonista. Felix Slováček začal účinkovať až na samostatných koncertoch Karla Gotta na konci šesťdesiatych rokov,“ dodala Špániková.
Celé predstavenie by malo celkom dobrý priebeh, keby nezačala zlyhávať zvuková technika. Po prestávke to už v hľadisku začínalo šumieť, Jiří Štaidl musel tíšiť obecenstvo. Najhoršie to bolo v zadných radoch, kde počuli najslabšie. Vzadu sa podarilo preliezť ohradu niekoľkým pubertálnym výrastkom, ktorí začali po umelcoch vulgárne pokrikovať. Neušetrili ani Karla Gotta. Ten sa nedal, povedal síce nie veľmi vhodnú vetu: „Ještě štěstí, že nerozumím slovensky,“ no nebol vulgárny. Keď mládenci neprestali, povedal, že môže aj odísť a odišiel. Hudobníci sa k nemu pridali. Hoci prerušenie netrvalo dlho a ešte aj sám Karel Gott sa snažil byť vtipný, ako keby ho nikto nebol býval v hľadisku urazil, Piešťanci mu nikdy nedokázali odpustiť, čo povedal.
„Ja ako Gottova ctiteľka som držala stranu jemu a všetku vinu som pripisovala hlavne tomu, že to bolo vonku, kde mali nejakí chuligáni možnosť preliezť plot. No po rokoch som presvedčená, že hlavná chyba bola v technike,“ dodala Špániková.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava