Golfová tradícia v Piešťanoch oslávila storočnicu

  • Šport / Ostatné športy
  • 31. júla 2014, 09:20
  • Autor:V. Krupa/J. Balna/(ip)

Piešťany sa môžu pýšiť tým, že na Kúpeľnom ostrove bolo svojho času vybudované jedno z prvých golfových ihrísk na území Slovenska. Slávnostné otvorenie ihriska Winterovci zorganizovali 26. júla 1914. Minulý týždeň sme si teda pripomenuli sté výročie založenia piešťanskej golfovej tradície.

Ako to celé začalo
O otvorení golfového areálu v roku 1914 referujú správy v anglickom športovom periodiku Golf Illustrated týmito slovami: „Najkrajšie golfové ihrisko na kontinente bolo teraz otvorené v piešťanských kúpeľoch (Uhorsko), vzdialených tri hodiny cesty vlakom priamo z Viedne. Je nádherne situované medzi pohorím Karpaty a riekou Váh päť minút chôdze od hotela Thermia Palace.“
Ľudovít a Imrich Winterovci pri príležitosti slávnostného otvorenia golfového ihriska zorganizovali priamo na ihrisku „letúnsky deň“. Potvrdzujú najmä články v dobovej tlači vydávanej v maďarskom jazyku.
Začala sa však prvá svetová vojna, ktorá ochromila úspešný rozmach kúpeľov. Táto situácia ovplyvnila aj vývoj golfu v Piešťanoch. Úspešne sa mohol rozvíjať až po skončení vojny a usporiadaní pomerov v novovzniknutom štáte. Ihrisko bolo nutné zrekonštruovať a činnosť Piešťanského golfového klubu (PGK) sa tiež musela rozbehnúť prakticky nanovo.

Idylka pri hre džentlmenov. V pozadí budova golfového klubu okolo roku 1935.
   
Medzivojnové obdobie bolo obdobím najväčšej slávy piešťanského golfu. Klub si dal zhotoviť aj vlastný odznak. Mal podobu dvojcípej vlajočky rozdelenej vodorovne na dva pruhy. Horný bol červený, spodný tmavomodrý. V strede vlajočky boli v bielom kruhovom poli zlaté písmená PGC – Piešťanský golfový klub. Čestným predsedom klubu bol gróf Viliam Erdödy, vlastník piešťanských kúpeľov, prezidentom bol prednosta okresu Vojtech Skyčák a viceprezidentom brat Ľudovíta Wintera, Imrich.
Čestnými členmi klubu boli významní ľudia I. ČSR – politici, priemyselníci, napr. Jan Masaryk, „československý minister v Londýne“, barón Franz Ringhoffer starší, kapitán družstva Pražského golfového klubu. V čestnom výbore PGK mali zastúpenie predstavitelia klubov zo susedných štátov, napríklad z Rakúska a Nemecka, ale aj z Veľkej Británie či Spojených štátov amerických.
Maliar Alfons Mucha na ihrisku, začiatok 30. rokov 20. storočia.
   
Život na ihrisku
Na rekonštrukciu piešťanského ihriska po roku 1918 boli potrebné značné prostriedky. Winterovcom sa ich podarilo získať aj od bohatých jednotlivcov a firiem. Prvá jamka a jej hracie plochy boli zrekonštruované vďaka dotácii Jana Masaryka a baróna F. Ringhoffera juniora a grín preto dostal názov Masarykov a Ringhofferov grín. Na opravu druhého prispel pán Schubert, jeden z vedúcich pracovníkov veľkej obchodnej firmy Lüftner. Odtiaľ pochádzal názov Lüftnerov grín. Štvrtá dráha bola pomenovaná podľa M. Švestku – čestného tajomníka Pražského golfového klubu.
Z dobových materiálov z medzivojnového obdobia je možné vyčítať množstvo informácií o ihrisku. Napríklad malo deväť jamiek, celkovú dĺžku dráh 2652 metrov, s 37 údermi pre jedno kolo (par).
V Piešťanoch sa konalo niekoľko golfových súťaží ročne. Sezónu otvárala súťaž o Piešťanský jarný pohár (koncom mája), v polovici júla sa konala Medzinárodná letná súťaž o New York Herald Cup. Okrem toho sa hrala súťaž o majstra Slovenska, súťaž o Erdödyho putovný pohár a súťaž o Pohár Jana Masaryka. Na trávnikoch sa stretávali mnohé významné osobnosti, ktoré sa tu liečili, hrali golf, pripadne do tunajších kúpeľov podnikli len krátku návštevu. Z domácich návštevníkov to bol gróf Pavol Pálfi, doktor Bohuslav Ryznár, sekčný šéf Ministerstva zahraničných veci ČSR, gróf V. Erdödy, barón F. Ringhoffer junior, J. Masaryk či slávny český maliar Alfons Mucha a ďalší.
Do rozvoja kúpeľníctva a tiež golfu však zasiahla druhá svetová vojna.
Novodobá história golfu v Piešťanoch sa píše od roku 2004.
   
Novodobá história
Tradícia golfu v meste sa obnovila až po roku 1989. V roku 1992 vznikol Golf club Piešťany ako občianske združenie. Tento subjekt nemal svoj areál. V roku 1995 vznikol International Golf Club Slovakia ako ďalšie občianske združenie.
Zakladajúci členovia pripravili v rokoch 1996-1997 plány na výstavbu golfového rezortu v blízkosti Piešťan v katastrálnom území obcí Horná Streda, Lúka a Brunovce, a to na ploche približne 100 hektárov. Rezort mal obsahovať 18-jamkové ihrisko s medzinárodnými parametrami, deväťjamkové výkonnostné ihrisko, golfovú akadémiu s tréningovými plochami, golfový klub s komplexným zázemím, hotel, relaxačné a športové centrum, domy a apartmány. Tento projekt, ktorého realizácia bola plánovaná na roky 1998-1999, sa však nepodarilo zrealizovať. Celkové náklady na výstavbu piešťanského veľkého golfového areálu by sa v roku 1994 vyšplhali na viac ako osem miliónov eur.
Členovia Piešťanského golfového klubu vypracovali v roku 2001 inú štúdiu – na výstavbu šesťjamkového ihriska v areáli Slovenských liečebných kúpeľov. Malo pozostávať z jednej jamky par päť, jamky par štyri, ďalších štyroch jamiek par tri a cvičného greenu pre nácvik krátkej hry a patovania. Pri hre trikrát šesť jamiek autori chceli docieliť hru kompletných osemnásť jamiek. Príprava a realizácia tohto zariadenia by podľa odhadov zostavovateľov stála takmer 200-tisíc eur.
V severnej časti Kúpeľného ostrova, v časti nazývanej Vrbinky, nakoniec vybudovali deväťjamkové golfové ihrisko so všetkým, čo ku golfovému areálu patrí – club house, kaviareň, golf shop, golfová akadémia a driving range. Slávnostne bolo otvorené 21. júla 2004. Pri hre dvakrát deväť jamiek má par 66 a dĺžku 4110 metrov. Celková hodnota ihriska sa vyšplhala na takmer milión eur. Je vhodné pre všetkých, ktorých si získala táto populárna hra, jedinečná atmosféra a životný štýl. Na otváracom turnaji sa zúčastnili napríklad aj Milan Lasica a Miroslav Šatan. Piešťanské ihrisko sa tiež stalo miestom usporiadania Prezidentského turnaja.
Od januára 2013 má golfové ihrisko nového nájomcu. Stal sa ním Golf & Country Club Piešťany, zastúpený Erwinom Lechingerom, ktorý je jedným z najvyhľadávanejších profesionálnych greenkeeperov v strednej Európe.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 29. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj