Amerika, holé baby!

  • História
  • 23. júna 2017, 08:36
  • Autor:Michaela Vanglová

Mám veľmi veľa spomienok na moje detstvo na kúpalisku Eva, a teraz, keď si mám spomenúť na nejaké zážitky či rozprávania mojej babky Boženy Bačíkovej, miešajú sa vo mne pocity a vôňa nezabudnuteľnej „vajcovky“.

Tie všetky hlášky, ktoré rozprával môj pradedo z ampliónu, veľa Piešťancov pozná. Spomínam si, ako mi raz dedo rozprával o tom, že moja mama Katarína, keď bola malá, zbadala jedného turistu na lehátku, ktorý mal malú nohu. Tak bežala do „kuchyne“, kde bývali, po krajčírsky meter a išla mu ju odmerať. Potrestali ju sedením pri bazéne, nesmela v ten deň plávať. Ďalší raz sa jej stalo, že lietala okolo bazéna na bicykli a s spadla s ním rovno medzi ľudí do vody.

Najväčší a nezabudnuteľný zážitok mám z toho, ako babka pucovala, napúšťala a vypúšťala bazén. Hlavne ten vnútorný, to boli naše večery. Keď sa bazén naplnil, vždy sme do neho skočili. Kúpať sa večer a potme malo svoje nezabudnuteľné čaro, ako i náš vzťah s babkou Božkou. Rozsvietené bolo vtedy len svetlo v šatniach.

Pamätám sa aj na to, ako sa mnoho ľudí z Piešťan i turistov prišlo kúpať, ale nemali plavky. Vtedy ich volala: „Poďte, voláke plavky tu nájdeme.“ Otvorila spodnú zásuvku, a tam si vybrali plavky, aké chceli: detské, dámske, pánske, našli sa aj plavecké čiapky i okuliare. Mala tam schované všetko, čo sa za tie časy na Eve ponachádzalo zabudnuté.

Jej hláška, ktorú ja používam dodnes, je: „Amerika, holé baby alebo Amerika v noci.“ Vždy to hovorila, keď bola sezóna a plno ľudí na Eve… To priam milovala. Pre prácu a pre tých ľudí doslova žila!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava