Žihľava z vás urobí energickú bytosť

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. mája 2016, 14:30
  • Autor:vd

Žihľava sa dá prirovnať k saponátu. Ten rozpustí mastnotu zo špinavého riadu a jedna z najzázračnejších bylín Slovenska – žihľava dvojdomá vyčistí krv, zbaví ju škodlivín a naštartuje organizmus tak, že po jednej kúre človek funguje ako dobré hodiny, len rýchlejšie. Detoxikácia robí divy a je celkom zadarmo.

Naši predkovia si z mladej žihľavy varili falošný špenát, pridávali ju do šalátov. Užívali ju podvedome, možno ani netušili, že má takmer tridsaťnásobne viac vápnika ako špenát a železa, draslíka či horčíka obsahuje tiež niekoľkonásobok. Najliečivejšie májové lístky naše babky sušili na zimu. Mladú žihľavu sekali húsatkám pre zdravie, pripravovali z nej čaj, v žihľavovej vode si umývali vlasy, alebo ich len na záver spláchli odvarom z tejto byliny, aby získali pevnosť a rýchlejšie, zdravšie a lesklejšie rástli.

Žihľava pre nepríjemné pŕhlenie a boľavé pľuzgieriky na tele nikdy nepatrila k príliš obľúbeným pri detských hrách vo vyššom poraste či v lese. Dnes sú už takéto skúsenosti zriedkavé, kto sa hrá na skrývačku? Napriek tomu, ak sa popŕhlite, zostáva aktuálna veta starých materí: „Aspoň vyženieš reumu.“

Žihľava čistí krv, zvyšuje imunitu a serotonín, zlepšujúci ľuďom náladu, podporuje vznik červených krviniek, pomáha pri rôznych kožných ochoreniach, ale i bolestiach kĺbov. Ľuďom trpiacim hemoroidmi znižuje krvácanie. Pomáha na choroby s obličkami, dievčatám a ženám upravuje nepravidelný menštruačný cyklus, diabetici si ju pochvaľujú tiež, pretože im znižuje cukor v krvi.

Ak sa vyberiete do lesa, skúste si zopár lístkov žihľavy natrhať a uvariť z nich čaj. Nie je príliš chutný, vylepší ho medovka, zázvor, kamilky či mäta. No kúra zo žihľavového čaju z každého urobí bytosť nabitú energiou.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava