V Piešťanoch podporia chorých cvičením

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. marca 2016, 13:54
  • Autor:mp

Desiatky ľudí z celého Slovenska sa prezlečú do športového, obujú tenisky a vyrazia do Fitness SiTy v Piešťanoch. Pripoja sa tak k 24-hodinovému Maratónu so sclerosis multiplex – MaRS 2016. Koná sa po celej Českej republike a v časti Slovenska. Cvičia pacienti so sklerózou multiplex (SM), ich príbuzní, priatelia, lekári či fyzioterapeuti. Organizátorom akcie je Nadační fond IMPULS.

MaRS má za úlohu upozorniť nie iba na samotné ochorenie, ale predovšetkým na to, že pohyb pacientom sa sklerózou multiplex prospieva. Vyzdvihne tiež dôležitosť zdravého životného štýlu. V Piešťanoch začnú ľudia cvičiť v sobotu 5. marca o 13.30 h a vydržia až do 15.30 h. Spoja sa s ostatnými českými a slovenskými cvičiacimi mestami a preberú i odovzdajú tak pomyselný štafetový kolík.

K MaRSu sa podobne ako minulý rok pripoja členovia klubu SM z  Trnavy, Považskej Bystrice, Piešťan, Sekcie detí, ich rodičov a mládeže. Tento rok po prvý raz môžu cvičiť ľudia z domu, stačí, keď sa pri cvičení vyfotia a pošlú fotografiu organizátorom – pripočítajú sa tak automaticky k účastníkom. Okrem klasického kruhového tréningu si môžu zacvičiť pilates pod dohľadom fyzioterapeutky, alebo si vyskúšať s trénerom stabilizačný a mobilizačný systém.

Zacvičiť si v Piešťanoch plánuje tiež 24-ročná Tonka Bezillová zo Žiliny. Choroba u nej prepukla pred šiestimi rokmi, keď na ňu príde únava, zbaví sa jej pohybom: „Cvičenie ma udržuje v dobrej kondícii, pôvodne som chcela začať behať, ale to ma nechytilo, pilates ma veľmi baví.“

Slovenskí maratónci sa v Piešťanoch dozvedia niečo viac o zdravom životnom štýlu. Ľudia s SM by mali dbať na zvýšený podiel potravín bohatých na vitamín D, a jesť pestrú stravu. Podobne ako v ostatných mestách, aj v Piešťanoch bude vstupné na akciu dobrovoľné a prípadný výťažok poputuje na nákup rehabilitačných pomôcok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava