V obchodíku Moja špajza sa stretli „histaminici“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. októbra 2016, 08:35
  • Autor:inz

Histamínová intolerancia, žiaľ, nie je móda, ale ochorenie tejto doby, ktoré postihuje všetky vekové kategórie. Prejavy histamínovej intolerancie sú rôzne, od žalúdočných ťažkostí, kožných problémov až po dýchacie a astmatické. Ďalej spôsobuje únavu, bolesti kĺbov, opuchy slizníc, ale aj výkyvy nálad. A to má na svedomí hladina histamínu v tele. A keďže histamín (enzým) sa nachádza takmer v každej potravine, liečbou je vlastne samotné stravovanie.

Ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou preto musia zo stravy vylúčiť všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu, a to najmä rajčiny, kvasené a zrejúce produkty (kyslá kapusta, citrusy, kečup, droždie, zrejúce syry, jogurty, víno…), niektoré druhy obilnín. Treba sa vyhnúť konzervovaným potravinám a polotovarom, napríklad rybám v konzerve aj mrazeným polotovarom. Dôležitá je čerstvosť potravín. Skladovaním a ohrievaním jedla sa obsah histamínu zvyšuje. Naopak, u chleba a pečiva platí nechať aspoň dva dni odležať, aby aktivita droždia vyprchala.

A ešte platí aj to, že každý „histaminik“ reaguje inak na každú potravinu. Začiatky s touto diagnózou sú veľmi ťažké. Preto sa obchodík Moja špajza rozhodol robiť stretnutia „histaminikov“, aby sa mohli medzi sebou poradiť a odovzdať si cenné skúsenosti. Stretnutie sa konalo v piatok 23. septembra a ďalšie plánujeme na jar budúceho roka.

Každý „histaminik“ začína tzv. eliminačnou diétou zloženou len z minima potravín, ako napríklad ryža, zemiaky, cuketa, mrkva, jablko. A potom postupne pridáva ďalšie potraviny. Vedie si denník, čo mu spôsobilo problémy, aby sa tým potravinám dobudúcna vyhol. Tak postupne obohacuje svoj jedálniček.

Dôležitá je podpora imunity. Ochudobnenie jedálneho lístka môže spôsobiť zníženie imunity častým prechladnutím, chrípkou či únavou. Tu odporúčame čistý vitamín C alebo rakytník v podobe šťavy alebo oleja.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek