Pestrec mariánsky pomôže vašej pečeni

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. mája 2016, 13:04
  • Autor:pr

Pestrec mariánsky je liečivá bylina – bodliak, ktorý má úžasné schopnosti pri tvorbe nových buniek a regenerácii pečene. Okrem toho znižuje cholesterol, harmonizuje krvný tlak. Je silným antioxidantom, pomáha odstrániť tráviace poruchy, podporuje vylučovanie, čistí črevá, detoxikuje.

Ak beriete dlhodobo lieky, chráni pečeň pred škodlivými účinkami farmaceutických liekov. Pomáha pri cirhóze, napravuje sliznicu maternice, chráni žily a cievy. Využíva sa pri liečbe chronických chorôb pečene a žlčníka, žlčníkových kameňoch, chorobách sleziny, pri neplodnosti, pľúcnych ťažkostiach či žltačke. Akné, psoriáza i atopický ekzém súvisia s poruchou pečene, preto sa pestrec odporúča pri kožných ochoreniach.

Účinnou látkou pestreca je prítomnosť silymarínu. Je vhodný po chemoterapii rakoviny pečene, ale aj ako podporná liečba pri ďalších onkologických ochoreniach. Použiteľný je pri otravách rôzneho druhu (napr. hubami). Je prospešný tam, kde došlo k poškodeniu pečene v dôsledku nesprávnej výživy. Zbavuje telo chemických prímesí z potravín, ktoré našej pečeni škodia.

A v akej podobe môžete pestrec nájsť? Najúčinnejšie sú plody, ktoré si rozdrvíte a dobre požujete. Avšak môžete si ho dopriať aj ako olej – jednu čajovú lyžičku denne, len tak prehltnúť alebo použiť na šalát, príp. iné hotové jedlo. Olej nie je vhodný na tepelné spracovanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava