Bylinkárka radí: Žihľava vás zbaví únavy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 28. mája 2015, 13:20
  • Autor:ak/red

Nastávajúca jar sa zvykne ozývať aj únavou nášho organizmu. Môžu za to nánosy toxínov, tukov a iných a metabolitov, ktoré sme si cez zimu naukladali do nášho tela. Ako sa ich zbaviť? Poradí nám bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového.

Osvedčenou bylinkou, ktorá nám ich pomôže vyplaviť, je žihľava, ktorá obsahuje látky na prečistenie organizmu. Potrebujeme mladú čerstvú žihľavu, ktorá vyrastá medzi prvými bylinami. Môžeme ju použiť na očistnú kúru.

■ ČAJ ZO ŽIHĽAVY
Dve polievkové lyžice čerstvo nasekanej vňate žihľavy zalejeme litrom vriacej vody a necháme desať minút lúhovať. Kúru začnime šálkou žihľavového čaju a denne pridávajme po šálke až skončíme pri šiestich šálkach denne. Na tejto dávke zostaňme tri týždne a potom opäť začnime denne po šálke uberať. Pri jednej šálke kúru ukončíme.

■ TÝŽDŇOVÁ BYLINKOVÁ KÚRA

Počas kúry pijeme bylinkové čaje vždy večer, nesladené. Každý deň striedame jednotlivé bylinky nasledovne: prvé dva dni si urobíme čaj z repíka. Pol lyžičky sušenej vňate zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Potom scedíme, pijeme teplé. Nasledujúce dva dni pijeme čaj z ľubovníka bodkovaného, ktorý nazývame ľudovo trezalka. Jednu lyžičku sušenej vňate zalejeme litrom vriacej vody. Piaty deň si urobíme čaj z rebríčka z pol lyžičky vňate, ktorú zalejeme litrom vriacej vody. Šiesty a siedmy deň si urobíme čaj z hlohu, vždy z jednej lyžičky na liter vody.

■ OSVIEŽUJÚCI SIRUP
Sirup podporí očistné a regeneračné procesy vo vyčerpanom organizme. Užívame jednu polievkovú lyžicu ráno a večer až do úpravy stavu. Potrebujeme približne sto výhonkov mladej žihľavy, niekoľko rozkvitnutých hlavičiek púpavy, 1 l vody, 100 g kyseliny citrónovej, 2-3 dôkladne umyté a nakrájané citróny, 2 kg cukru. Žihľavu, citróny a kyselinu citrónovú dáme do pohára, zalejeme vodou a za občasného zamiešania necháme lúhovať 24 hodín. Scedenú šťavu uvaríme s cukrom. Hotový sirup naplníme do fľašiek a uložíme na chladné a tmavé miesto.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 26. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín