Ako sa pekne opáliť?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. júla 2017, 10:11
  • Autor:Eva Pernischová

Poriadne leto si bez kúpania a opaľovania nevieme predstaviť. Práve téma opaľovania je momentálne veľmi aktuálna a chcela by som jej venovať zopár viet, pretože keď venujete trochu času správnej príprave na slnenie, pokožka sa vám odvďačí krásnym zdravým opálením a môžete sa vyhnúť neželaným komplikáciám.

Pri výbere opaľovacieho prípravku treba myslieť na to, kde sa budeme slniť – na horách, pri vode, v strednej Európe alebo Afrike, či budeme chrániť pokožku dieťaťa, alebo zdravého dospelého človeka. Ďalej by sme mali brať do úvahy, pre aký fototyp vyberáme opaľovací prípravok. Poznáme štyri fototypy pokožky, pričom najsvetlejší (ľudia so svetlou pokožkou, vlasmi a očami) nemá takmer žiadnu vlastnú ochranu proti slnečnému žiareniu, preto preň vyberáme vyšší ochranný faktor. Najtmavší fototyp (ľudia so snedou pokožkou, tmavými vlasmi a očami) má pokožku s lepšou vlastnou ochranou a môžeme si dovoliť použiť aj nižší faktor. Ochranný faktor opaľovacích prípravkov udáva, koľkokrát dlhšie sa môžeme opaľovať, kým pokožka chránená prípravkom sčervená v porovnaní s nechránenou pokožkou. Napríklad, ak pokožka na slnku sčervená za 20 minút, prípravok s ochranným faktorom 15 predĺži čas do jej sčervenania 15-krát, teda na približne päť hodín.

Opaľovacie prípravky chránia našu kožu pred UVB žiarením, ktoré podporuje zhnednutie pokožky, ale aj tvorbu voľných radikálov, a pred UVA žiarením, ktoré spôsobuje starnutie pokožky. Vo všeobecnosti platí, čím vyšší ochranný faktor prípravok má, tým obsahuje viac chémie.

Dojčatá nevystavujeme priamemu slnečnému žiareniu a chránime ich odevom. Pre malé deti sú určené prípravky s minerálnymi filtrami, ktoré fungujú na princípe odrazu slnečných lúčov a pokožku menej zaťažujú. Opaľovacie prípravky nanášame aspoň 10 minút pred slnením a v pravidelných dvojhodinových intervaloch prípravok aplikujeme znova, pri kúpaní a športe aj častejšie. Dermatológovia na základe laboratórnych skúšok tvrdia, že ak chceme naozaj dosiahnuť uvádzaný ochranný faktor prípravku 30, celkovo by sme si mali telo natrieť vrstvou pozostávajúcou zo siedmich kopcovitých kávových lyžičiek prípravku. Ak používate menej prípravku, majte na pamäti, že znižujete jeho účinnosť. Nezabúdajme chrániť materské znamienka. Pri pobyte na slnku chránime hlavu vhodnou pokrývkou a zrak slnečnými okuliarmi.

Pri opaľovaní je dôležitá aj príprava na opaľovanie, najmä ak máte citlivú pokožku, prípadne sklon k slnečnej-solárnej alergii. Vtedy je dobré s predstihom začať používať výživové doplnky s obsahom betakaroténu a antioxidantov a vyberať špeciálne opaľovacie prípravky na citlivú pokožku. Po opaľovaní je vhodné použiť prípravky po opaľovaní, ktoré pokožku ošetria a pôsobia aj na predĺženie opálenia.

Niekedy sa stane, že neodhadneme silu slnečného žiarenia a dôjde k podráždeniu pokožky alebo spáleniu. Prvou pomocou sú v tomto prípade studené obklady a pantenolový sprej, ktorý pokožku upokojí. Pri slnečnej alergii môžeme použiť napríklad Dapis gél na alergiu.

V súčasnej dobe je na trhu veľké množstvo opaľovacích prípravkov pre deti aj dospelých. Najmodernejšie z nich zohľadňujú typ pokožky, majú ľahké textúry, ktoré pleť hydratujú, často obsahujú vitamíny a antioxidanty, pomáhajú pokožke zhnednúť, obsahujú ochranu bunkovej DNA.

Našťastie, k dispozícii máme širokú škálu kvalitných opaľovacích produktov a balíčkov. Radi vám v Lekárni Regia pomôžeme vybrať tú najlepšiu kombináciu pre vás tak, aby ste si mohli slnečný kúpeľ užívať plnými dúškami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava