Aké chyby robíme pri dentálnej hygiene?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. júna 2017, 12:49
  • Autor:am

Mnoho ľudí si bez pravidelnej ústnej hygieny nedokáže predstaviť svoj deň. Ako si správne čistiť zuby a medzizubné priestory poradili hygieničky z AZ Dental, ambulancie dentálnej hygieny v Piešťanoch.

Najčastejšie chyby v dentálnej hygiene sú neefektívne odstraňovanie zubného povlaku najmä v medzizubných priestoroch, nepravidelné čistenie zubov a používanie nesprávnych pomôcok pri čistení.

Ideálne je preto navštíviť dentálnu hygieničku, ktorá odstráni zubný kameň a povlaky zo všetkých zubných plôch, vyleští povrch zubov a pripraví tak priestor na domácu ústnu hygienu. Takisto poradí s výberom pomôcok. Takúto prevenciu by mal zdravý človek absolvovať dvakrát ročne, a to sa týka už detí od troch rokov, ale aj tehotných žien. Návštevu u zubného hygienika by ste v žiadnom prípade nemali odkladať, ak vám krvácajú ďasná.

Zanedbaná ústna hygiena sa vám môže škaredo vypomstiť. Môže totiž viesť k vzniku kazov, zápalových procesov, ku kývaniu a bolesti zubov i k nepríjemnému zápachu z úst.

Základnou pomôckou ústnej hygieny je zubná kefka, ktorá by mala mať mäkké, rovno zastrihnuté vlákna husto osadené na hlavici kefky. Dopĺňať by ju malo čistenie medzizubnou kefkou alebo inou pomôckou. Voľba zubnej pasty a vody už je individuálna podľa toho, aký produkt je vhodný pre konkrétneho klienta. Doplnkom ústnej hygieny je ústna sprcha.

Zuby nie je zdravé čistiť pred jedlom ani po jedle, ktoré obsahuje kyseliny. Ak po ich pôsobení na sklovinu následne mechanicky zapôsobíte napríklad čistením zubnou kefkou, sklovina sa môže stenčiť. Takáto kyselina je napríklad v ovocí, zelenine, šťavách, džúsoch, sýtených nápojoch, octe alebo vo víne.

Pre získanie žiarivého úsmevu je v súčasnosti veľmi populárna dentálna hygiena s pieskovaním airflow. Zbaví pigmentových škvŕn z kávy, čaju, ale aj cigariet a všetkých farbív, ktoré obsahujú potraviny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel