Vrbovskí gymnazisti bronzoví na celosvetovej olympiáde v Amerike

  • Nezaradené
  • 26. mája 2017, 08:55
  • Autor:V. Dusíková

Študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom – Filip Tomáška a Adrián Páleš – si z celosvetovej olympiády vedeckých projektov, ktorá sa konala v americkom meste Houston, doniesli v konkurencii šesťdesiatich krajín fantastické ocenenie. V kategórii Energy získali tretie miesto! Mladíci vymysleli cyklonabíjačku.

Produkt umožňuje nabitie zariadenia pomocou šliapania na bicykli. Filip s Adriánom vymysleli i vlastnú technológiu na princípe magnetov, čím odstránili nadbytočný odpor a hluk, ktorý vzniká pri použití klasického alebo nábojového dynama. O projekte i jeho úspechu za veľkou mlákou sme sa porozprávali s Filipom Tomáškom.

► Ako vám zišlo na um zostrojiť cyklonabíjačku? Bola to tá šťastná myšlienka ako u Petra Pana?
Bolo to počas stredoškolskej súťaže Enersol, ktorá je zameraná na obnoviteľné zdroje energie. Obaja sme sa do nej prihlásili, každý s iným projektom. Adrián bol na súťaži s bicyklom, ktorý nabíjal telefón, a ja s projektom Eco-dom. Počas obednej prestávky sme sa dali do reči. Uvažovali sme, čo keby sme spravili z bicykla, ktorý nabíja telefón, univerzálnu nabíjačku, ktorú si môže každý nainštalovať na vlastný bicykel a nabíjať si rôzne prenosné zariadenia.

► Mali ste podelenú prácu? Kto z vás je možno trošku manuálne zručnejší a kto je skôr ten, čo viac premýšľa?
Ja som skôr zameraný na biznis a celkovú stratégiu projektu, zatiaľ čo Adrián je technicky zdatný a pracuje na vývoji nabíjačky. Ale keď príde na dôležité rozhodnutia, rozhodujeme spolu.

na prestížnej olympiáde vedeckých projektov v americkom Houstone.

► Na akom princípe cyklonabíjačka pracuje?
Využívame našu vlastnú technológiu založenú na princípe magnetov, vďaka ktorej sme odstránili nadbytočný odpor a hluk, ktorý vzniká pri použití klasického alebo nábojového dynama. Produkt umožňuje nabitie zariadenia pomocou šliapania na bicykli. Trvá to rovnako dlho ako pri použití klasickej nabíjačky, ktorú zapojíte doma do elektrickej siete. Nabíjačku sme prezentovali na niekoľkých aj zahraničných súťažiach a zaznamenali sme s ňou viaceré úspechy. Získali sme i grant od ministerstva školstva na vývoj inovatívnej cyklonabíjačky, ktorá je jedným zo štyroch projektov zo Slovenska v celosvetovej kampani organizovanej pod záštitou UNESCO «Bringing Tech and Science Closer to People» CEE Innovators Summit 2017 s premiérmi krajín V4.

► Dá sa cyklonabíjačka patentovať? Čo by to stálo? A aké sú možnosti na Slovensku? Zisťovali ste už?
Patenty sme už zisťovali a riešili, ale tu by sme nechcel zachádzať príliš do                                                                podrobností.

► Ako ste sa vlastne dostali do zámoria?

Vyhrali sme celoslovenské kolo Festivalu vedy a techniky a Slovenské elektrárne nás vyslali do USA na súťaž I-SWEEEP

► Kto hradil náklady spojené s cestou a ubytovaním, prípadne nejaké poplatky? Museli vám prispieť aj rodičia? A koľko asi išlo z ich vreciek?
Náklady spojené s cestou boli hradené Slovenskými elektrárňami, ubytovanie a časť zo stravy zabezpečili organizátori I-SWEEEPu a ostatné náklady, napríklad na obedy či večere, sme mali sčasti hradené organizáciou AMAVET, ktorá nás v spolupráci so Slovenskými elektrárňami vyslala do USA. V skutočnosti sme od rodičov potrebovali len menšie vreckové, asi dvesto eur.

► Koľko súťažiacich študentov bolo v Houstone?

I-SWEEEP project olympiad hostí už desať rokov projekty a talentovaných žiakov z celého sveta. Tento rok sa na súťaži zúčastnilo necelých päťsto projektov zo šesťdesiatich krajín. Nás zaradili do kategórie Energy, keďže nabíjačka vyrába elektrickú energiu, a v tejto kategórií sme obsadili tretie miesto.

Cyklonabíjačka je univerzálna pre rôzne prenosné zariadenia.

► Vraj až v Amerike ste sa dozvedeli, že ak by ste si viedli počas výskumu denník, mohli ste možno aj vyhrať. Ako to vlastne je s tým vedeckým denníkom?
V USA a v iných zahraničných krajinách, ako sme si mohli aj na olympiáde I-SWEEEP všimnúť, kladú stredoškolskí profesori na podobné projekty a výskum veľký dôraz a učia žiakov, ako viesť výskum, ako si robiť záznamy a poznámky o výskume a na čo sa treba zamerať a pričom byť opatrní. U nás na Slovensku to z môjho pohľadu nefunguje. Na začiatku projektu, keď Adrián pripravoval bicykel na súťaž Enersol, pomáhala nám naša učiteľka Andrea Michálková. Odkedy sme sa rozhodli pracovať na projekte ďalej, nekonzultovali sme ho s nikým a pracovali sme na všetkom sami, bez pomoci. Popravde, ani nám nenapadlo, že sa dostaneme na celosvetovú olympiádu vedeckých projektov, kde budú od nás vyžadovať nejaký výskumný denník.

► Aké sú vaše plány s touto nabíjačkou?
Celý projekt staviame ako start-up, čiže rozbiehame na tom podnikanie. V septembri tohto roka plánujeme rozbehnúť crowdfundingovú kampaň na zahraničnej platforme Kickstarter, kde si prvotní zákazníci budú môcť predobjednať náš produkt. Už sa objavil aj prvotný záujem zahraničných investorov.

Zariadenie je nehlučné, pracuje na princípe magnetov.

► Prezraďte vaše osobné i študijné plány.
Chceme ďalej pokračovať v práci na projekte a popritom vyskúšať štúdium na vysokej škole. Uvidíme ešte, ako sa projekt vyvinie, či budeme mať na štúdium čas.

► Čo by ste poradili mladším spolužiakom? Ako začať, ak by chceli niečo vynájsť? Stačí len študovať a chcieť alebo treba mať aj nejakého toho anjela alebo múzu, čo nakopne?
V prvom rade treba mať zaujímavý nápad, potom sebazaprenie a hlavne motiváciu, pretože práca sa postupne bude stávať náročnejšia a bude zaberať viac a viac času, pokiaľ pôjde projekt správnym smerom. A nakoniec treba mať dobrého partnera, s ktorým sa do projektu rozhodnete pustiť, pretože prídu chvíle, keď jeden z vás nebude vládať alebo bude frustrovaný, keď sa niečo nepodarí, a vtedy príde okamih, keď sa navzájom podporíte a rozhodnete sa ísť ďalej.

FILIP TOMÁŠKA – 20 rokov, pochádza z Chtelnice. Je maturantom 5-ročného bilingválneho štúdia na Gymnáziu Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Po štúdiu uvažuje nad vysokou školou na Slovensku, ale po úspechu na I-SWEEEPe aj v zahraničí. Rád športuje, venuje sa behu a cyklistike.

ADRIÁN PÁLEŠ – 17 rokov, pochádza z Piešťan. Je študentom 4. ročníka bilingválneho štúdia na Gymnáziu J. B. Magina vo Vrbovom. Po ukončení štúdia chce pokračovať na práci na projekte a neskôr skúsiť štúdium na niektorej zo zahraničných vysokých škôl. Relaxuje športom.

Úspechy Filipa Tomášku a Adriána Páleša s cyklonabíjačkou:

■ Start-up VŠEM súťaž – víťaz
■ Nápad roku 2016 – finalista
■ Czech Creative Business Cup – TOP 8 projektov
■ Start-up týždňa – Tyinternety.cz
■ CESA 2016 – národný finalista (SK)
■ Part of Start-Up Summit CZ 2016
■ Part of Wolvessummit 2016
■ Festival vedy a techniky – víťaz
■ Grant od ministerstva školstva na vývoj inovatívnej cyklo-nabíjačky – jeden zo štyroch projektov zo Slovenska v celosvetovej kampani organizovanej pod záštitou UNESCO «Bringing Tech and Science Closer to People» CEE Innovators Summit 2017 s premiérmi krajín V4

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela