Tvorivé písanie s Katarínou Uhrovou

  • Nezaradené
  • 6. februára 2018, 09:09
  • Autor:Nina Papcunová/Michael Papcun

Na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch je výber voliteľných krúžkov taký rozsiahly a rozmanitý, až sa zlievajú dokopy a obyčajný študent si bez pomoci ani nevie vybrať.

Tento rok sa medzi športovými, humanitnými a prírodovednými krúžkami objavil aj jeden nový s jednoduchým názvom Tvorivé písanie. Komu by napadlo, koľko vzrušenia a kreativity sa za nenápadným názvom skrýva.
Krúžok vedie Katarína Uhrová, absolventka piešťanského gymnázia a bratislavskej VŠMU, ktorá sa v minulosti venovala písaniu scenárov pre slovenské televízne seriály a dokumentárne filmy.
Tvorivé písanie určite nie je pasívnym sedením a vymýšľaním príbehov podľa monotónneho zadania. Názov je vlastne trochu zavádzajúci – jeho pravidelné účastníčky sa nezaoberajú iba tvorením príbehov podľa zadaní, na ktorých vymýšľaní sa samy podieľajú.
Prenikajú do techniky písania scenárov a filmovej reči, osvojujú si prácu s detailmi, vytvárajúcimi originalitu výsledného diela. Samozrejme, s použitím názorných príkladov. Okrem toho sa v rámci zhruba 60 minút stihnú porozprávať o obľúbených knihách, filmoch, hudbe a akciách.
Písanie s K. Uhrovou je skutočnou tvorivou dielňou, vedenou a navštevovanou s nadšením. Spoluvytvára ju okruh ľudí s podobnými záujmami, regeneruje a multifunkčne rozvíja tvorivé a kritické myslenie študentov. Krúžok nie je uzavretou spoločnosťou a ktokoľvek s chuťou tvoriť je vítaný a môže sa pridať.
Katarína, ako si sa dostala k svojmu krúžku na gymnáziu? Bolo to z vnútornej túžby/potreby alebo išlo o vonkajšie činitele?
Bol to môj spontánny nápad. Pateticky som sa pýtala, či by som tú trochu, čo viem, dokázala posunúť ďalej. V realite sa to vyvŕbilo tak, že dostávam oveľa viac, než dávam.
Vyštudovala si scenáristiku. Ako ti škola pomohla v písaní? Často sa stretávam s názorom, že takéto systematické písanie je viac na škodu než na úžitok.
Škola mi dala skvelých spolužiakov a spolužiačky, luxusné množstvo času na filmy, debaty, pokusy a omyly. Vo všeobecnosti si myslím, že škola či iná inštitúcia môže ukázať rôzne cesty a užitočné grify, ale písať sa človek musí naučiť sám. Alebo ešte inak – scenárista/-ka nepotrebuje formálne vzdelanie, aby vytvoril/-a dobrý príbeh.
Keď porovnáš očakávania a skutočnosť, ako to hodnotíš?
Očakávania som nemala a nemám žiadne. Aj po polroku ma fascinuje a veľmi teší, že v pondelok po siedmich vyučovacích hodinách má niekto chuť ostať ešte v škole a písať.
Snažíš sa viac o organizovanú hodinu alebo ide o slobodnejší priestor, ktorý funguje najmä z vášne a záujmu študentov?
Vždy sa snažím vopred pripraviť, aby hodina mala expozíciu, kolíziu aj katarziu – scenáristicky povedané. Ako to už chodí, najlepšie momenty nastanú, keď človek nechá príbeh, nech si ide po svojom.
Stretávaš sa na krúžku aj s textami, ktoré by si neočakávala?
Budem sa opakovať, ale očakávanie nemám žiadne, o to viac bývam prekvapená, väčšinou pozitívne.
Klasický myšlienkový model: študenti nečítajú. Čo si o tom myslíš? A aký je literárny vkus tej časti, ktorá určite číta nadpriemerne (účastníci krúžku)?
Študentky z krúžku rozhodne čítajú. Okrem toho chodia do kina, divadla i na burzy platní, píšu do školského časopisu, vyhrávajú literárne súťaže. Dávajú mi tipy na dobré knihy, seriály, youtuberov/-ky, a podobne.
Máš ešte nejaké ďalšie vedľajšie projekty, ktorým sa venuješ, a čo máš ako full-time job?
Momentálne robím rešerše pre pripravovaný televízny dokumentárny cyklus. Inak pracujem ako osobná asistentka ženy so svalovou atrofiou a spolupracujem s Organizáciou muskulárnych dystrofikov v SR na rôznych projektoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav