Román Kristíny Doktorovej z Drahoviec frčí ako Formula 1

  • Nezaradené
  • 23. júna 2017, 09:27
  • Autor:Viera Dusíková

Kristína Doktorová z Drahoviec, niekdajšia praktikantka Piešťanského týždňa, je už „pani spisovateľkou“. Lepšie povedané – slečnou spisovateľkou. Prednedávnom jej už ako študentke marketingovej komunikácie vyšla prvá kniha z prostredia pretekov Formuly 1. Svoj športový román pomenovala Stratiť, no vyhrať. Je napínavý, plný emócií z víťazstiev i prehier, ale aj špionáže. Číta sa tak rýchlo, ako frčí F1.

► Vraj vás študenti trnavskej Univerzity Cyrila a Metoda nominovali za vydanie knižky do študentskej súťaže?
Áno, bola to pre mňa veľká pocta. Súťaž sa volá Gaudeamus Študentská osobnosť roka, nominovali ma v kategórii kultúra. Bohužiaľ, skončila som druhá, no beriem to ako víťazstvo, lebo ma nominovali moji rovesníci, za čo som im veľmi vďačná.

► Pre svoju knihu, predpokladám, že prvú, ste si vybrali špeciálne prostredie pretekov F1. Prečo práve toto?
Stratiť, no vyhrať je moja prvá kniha, dúfam, že nie posledná. Čo by som bola nerada, pretože písanie pre mňa znamená veľa. Je to pre mňa nielen hobby a relax, ale takisto aj odreagovanie a únik od reálneho sveta. V spisovateľskom svete zabúdam na problémy či starosti, to je veľmi príjemné. Človek si dokáže pritom dobre zresetovať hlavu. Prečo práve prostredie F1? Pretože je to veľmi zaujímavé a nevšedné. Ponúka veľký priestor pre fantáziu. Nájdete tu zákulisné hry, vydarené, ale aj menej vydarené stratégie, napínavé súboje jazdcov na trati i mimo nej, či dokonca špionáže. Na svet formule sa musíte pozerať z viacerých uhlov a hľadísk, aby sa vám naskytol ucelený obraz, a to ma na tom fascinuje. Každé preteky prinesú niečo iné a zaujímavé, z čoho žijú fanúšikovia do najbližšieho podujatia F1 a niekedy aj celú sezónu.

► Vy sama sa pohybujete v nejakom športovom prostredí či niekto z vašich blízkych?
U nás v rodine sa nikto aktívne nevenuje žiadnemu športu, ja robím len piloxing a jumping, čo sú kardioskupinové cvičenia. Žiaden aktívny šport nepestujeme. Sme len veľkí fanúšikova ľadového hokeja a F1.

► Terminológia súťaží F1 je špecifická, ako ste ju „nasávali“? A kedy, prípadne koľko vám trvalo dostať sa pod kožu súťaží F1?
F1 sledujem už od roku 2005, čiže dvanásť rokov, takže terminológiu som nasávala postupne počas jednotlivých pretekov, keď komentátori vysvetľovali technické pravidlá alebo ako fungujú monoposty. Základné informácie, ktoré som sa nedozvedela, som si vyhľadávala v encyklopédiách či na špeciálnych stránkach venovaných F1, kde v slovníkoch bola veľmi podrobne vysvetlená terminológia. Priznám sa, že niekedy pomohla aj Wikipédia.

► Kto bol vaším „učiteľom“?
Bola to moja sestra Inka, ktorá ma priviedla k F1. Keby nebolo jej, tento príbeh nikdy nie je napísaný a teraz neodpovedám na vaše otázky. Práve Inka mi pomáhala pochopiť niektoré výrazy. Vždy som sa tešila na spoločné formulové nedele, keď sme veľmi odhodlane a niekedy aj emotívne fandili.

Na Veľkej cene F1 Maďarska to žilo, študentka športového marketingu žiarila šťastím!

► V príbehu je hlavnou postavou dcéra lorda Allisona. S otcom má vraj zlý vzťah, čo tvorí zápletku?
Zlý vzťah s otcom je spôsobený veľmi závažnou udalosťou, nemôžem o nej hovoriť viac, lebo by som prezradila podstatnú časť deja, od ktorej sa odvíja neskorší príbeh. Zlý vzťah nie je hlavnou zápletkou príbehu, je to skôr akási nevypovedaná udalosť, ktorá oboch sprevádza a nedovoľuje im prelomiť ľady. Ich vzťah sa vráti do normálu až po ďalšej závažnej situácii, keď obaja pochopia, že ich správanie bolo hlúpe a detinské. Obaja musia byť blízko smrti, aby si dokázali odpustiť.

► Prečo sa váš román volá Stratiť, no vyhrať?
Názov je odvodený od slov jednej z postáv príbehu, ktorá je veľmi blízka Christine. Vyslovila ich počas pobytu v nemocnici, vtedy ich však Christina nepochopila. Na význam prišla až oveľa neskôr. Nebudem však prezrádzať kedy, aby čitateľ neprišiel o zvedavosť z čítania.

► Mimochodom, vy sama ste niekedy niečo stratili a zároveň vyhrali? Ono sa bežne hovorí, že na prehrách človek získava…

Samozrejme, aj ja som v živote niečo stratila a tiež je pravda, že z prehier a chýb sa človek vždy učí a získava skúsenosti. Ako som už spomenula, Gaudeamus je pre mňa také malé osobné Stratiť, no vyhrať. Ja som sa z každej prehry či neúspechu snažila poučiť. Nikdy som však nečelila takej prehre, ktorá by mohla ohroziť môj život tak, ako jej čelila hlavná hrdinka knihy. Ani by som nikdy nechcela.

► Aký je príbeh vašej knihy?

Dovolím si citovať anotáciu ku knižke. Je to príbeh nielen o víťazstvách, ale aj prehrách. Začína sa, keď mladá dcéra lorda Christina Allison – bývalá profesionálna jazdkyňa – preberá krachujúci tím SuccsLion F1 Racing Team so závažnou podmienkou. Pre úspech tímu sa spojí s prvotriednym, ale egocentrickým manažérom Antonym „Tony“ Hurstom. Ich jediným cieľom je vyhrať naspäť oba tituly v F1. Všetci nepriatelia a neprajníci sa snažia potopiť ich snahu o tituly a sabotovať tím. Okrem toho sa musí Christina vysporiadať aj s komplikovaným vzťahom s otcom. Čo ho spôsobilo? Dokáže odolať láske v podobe mladého a atraktívneho jazdca? Odolá túžbe znovu sadnúť do monopostu? Nájde odvahu postaviť sa svojej minulosti a poraziť nielen svojich démonov, ale aj nepriateľov? Vyhrá SuccsLion F1 Racing Team a jej jazdec titul? Alebo sa bude musieť prizerať na úspech iných?

► Ktorá časť diela vám dala najviac zabrať po odbornej alebo inej vami označenej ako zložitejšej stránke a prečo?
Žiadna časť sa mi nepísala ťažko ani zložito. Vždy predtým, ako som išla písať preteky alebo časti, kde boli odborné termíny, som si spravila menší research. Zisťovala som informácie a potom sa pustila do písania. No ak som narazila na nejaký kameň úrazu, rýchlo som vygúglila vysvetlivky. Pre mňa však bolo oveľa horšie prekonať spisovateľský blok potom, ako mi zomrela babka. To bolo pre mňa oveľa zložitejšie, ako popísať, ako funguje KERS či DRS.

► Vy sa voláte Kristína a vaša hrdinka Christina. Je tu nejaká paralela?

Možno sa tam menšia paralela medzi mnou a Christine nájde. To nebudem zapierať. Prenechala som jej pár mojich charakterových vlastností a, samozrejme, v nej som si splnila svoju veľkú túžbu – jazdiť v F1. Vždy, keď začínam písať, mám problém s menami, tak si pomáham s menami blízkych osôb, kamarátov alebo použijem také, čo sa mi páčia, alebo čo mi prvé zídu na um. Niekedy som sa však zamyslím nad menom a postavou, ktorá ho dostane, no pri Christine to bolo spontánne rozhodnutie.

Pretekár F1 Sebastian Vettel podpísal

► Spisovatelia s obľubou vravia, že všetko v knihe je vymyslené, a ak sa čosi nápadne podobá skutočnosti, je to zaručene iba ilúzia čitateľa. No v skutočnosti často čerpajú a troška prerozprávajú a zdramatizujú či prikrášlia fakty, aby boli zaujímavejšie. Čo z toho platí pri vašej tvorbe?
Nebudem sa biť do hrude a vyhlasovať, že som sa neinšpirovala ničím z prostredia F1, čo sa aktuálne deje alebo sa udialo v minulosti. F1 je bohatá na rôzne situácie, ktoré by si zaslúžili knižné či filmové spracovanie, presne ako film Rivali o Nikim Laudovi a Jamesovi Huntovi od Rona Howarda. Priznám sa, že som sa mierne inšpirovala špionážnou aférou medzi Scuderia Ferrari a McLarenom z roku 2007. Považovala som to za dobrý spôsob, ako ozvláštniť dej a vyšperkovať rivalitu nielen medzi jazdcami, ale najmä tímami. Hlavne som nechcela SuccsLion uľahčiť boj o konštruktérsky titul. Avšak žiadne skutočné udalosti z tejto špionážnej aféry nie sú popísané v knihe. Pozmenila som si ich tak, ako som potrebovala. Všetko ostatné je čisto moja fantázia a predstavivosť, ničím iným som sa neinšpirovala.

► Kniha má pomerne slušný počet strán. Napísali ste ich oveľa viac a škrtali ste či sa to dialo celé inak?
Ak by sa zverejnil originál, mal by okolo 560 strán a bol by takisto hrubý ako Bod klamu od Dana Browna. Vďaka mojej editorke a vydavateľke Denise Kancírovej v jednej osobe sa kniha stenčila. Som tomu rada. Počas editácie sme vyškrtali časti, ktoré neboli dobré alebo neposúvali dej príbehu tak, ako by bolo treba. Editácia mi dala niekedy poriadne zabrať. Hlavne, keď sa prerábali časti, o ktorých som si myslela, že sú dobré. Niekedy ma zasa zabolelo, keď sa škrtalo, pretože niektoré časti, čo sa nedostali do knižky, boli veľmi dobré. Bohužiaľ, strany nepustili. No teraz z nich čerpám a používam ich na písanie spin-offov (bonusov), ktoré rozvíjajú ešte viac do hĺbky celý príbeh a odhaľujú aj niečo z minulosti postáv. Zverejňujeme ich postupne na webe a máme v budúcnosti plán vydať knižku bonusov.

► Kto vaše dielo čítal prvý? A prečo práve tento človek?
Musím vás sklamať, no nikto z môjho blízkeho okolia nečítal celú knihu. Moja mamina a sestra si prečítali len jednu alebo dve časti, a to hlavne vtedy, keď som potrebovala upraviť gramatiku. Neviem prečo, no hanbila som sa, keď čítali i tieto krátke pasáže. Odpovedať vám presne prečo neviem. Celú knihu si prečítala ako prvá moja vydavateľka.

svojej obdivovateľke šiltovku.

► Aká bola ich reakcia?
Mamina aj sestra si prečítali len časť knižky odohrávajúcu sa v Monze a boli veľmi prekvapené, aké je to dobré a napínavé. Boli prekvapené, ako som vystihla emócie, popísala dianie na trati či mimo nej a hlavne, že to napísala baba, čo v živote nesedela v monoposte. Navyše moja mamina nepozerá F1, ani sa v tom nevyzná a veľmi sa jej to páčilo. Dokonca mi jedna čitateľka napísala, čo nikdy nepozerala F1, že pri niektorých častiach sa jej zastavovalo srdce a dych od napätia a adrenalínu. Tak sa vtiahla do deja, že zabúdala na realitu a po prečítaní asi začne pozerať formulu. Ak sa ma chcete spýtať, ako som to dokázala, že aj osoba, čo nie je zainteresovaná, si obľúbila F1, je to tým, že som do toho dala seba a svoje srdce. Vždy pri písaní som si pomyslela na čitateľov a hlavne na seba. Či ako čitateľ by som si to prečítala a či by ma to zaujímalo.

► Komu ste svoju literárnu prvotinu venovali a prečo?

Knižka je venovaná mojej babke Anke, ktorá počas jej písania zomrela. Jej náhla a nečakaná smrť ma veľmi a dosť emočne zasiahla. Na niekoľko týždňov ma vyradila z písania, no potom prišiel zlom, keď som si sadla za počítač a povedala: Pre teba, babka, to dokončím. Pretože viem, že by si bola na mňa hrdá a pyšná.

► Iste sa nájde výnimočný človek, ktorému by ste svoje dielo darovali. Prezradíte jeho meno?
Veľmi rada by som ju chcela darovať Sebastianovi Vettelovi. To by som ju najprv musela preložiť do angličtiny alebo nemčiny. Sebastian je môj najobľúbenejší jazdec, čo niekedy spôsobuje menšie fanúšikovské konflikty v rodine. Keďže sestra fandí Kimimu. Ja som bola tiež fanúšička Kimiho Räikkonena, no potom, ako odišiel na chvíľu z F1, som začala fandiť Vettelovi. Fandenie Sebovi je niekedy oveľa viac emotívnejšie ako fandenie našim hokejistom na majstrovstvách sveta. Podarilo sa mi ho osobne stretnúť minulý rok počas Veľkej ceny Maďarska, kde mi aj podpísal šiltovku. No chcela by som sa s ním stretnúť a spraviť s ním rozhovor. To je jeden z mojich ďalších snov, čo si chcem splniť. Dúfam, že sa mi to podarí a budem mať možnosť mu moju knižku venovať.

► Študujete marketing, čo ďalej?

Športový marketing ma veľmi baví, chcela by som sa mu venovať aj po skončení štúdia. Okrem písania je mojou srdcovou záležitosťou divadlo. Hrám v Divadle Dobreta v Drahovciach. Mohli ste ma vidieť v hre od Feldeka – Z dreva vyrezané alebo Jánošík podľa Vivaldiho, kde hrám vdovu po generálovi, no aj v ďalších predstaveniach ako Mrázik, Vianočná koleda či Malý princ.

KRISTÍNA DOKTOROVÁ (24) z Drahoviec je študentkou štvrtého ročníka Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave, študuje marketingovú komunikáciu. Práve štúdium na vysokej škole ju priviedlo k písaniu. Momentálne sa však nachádza na výmennom pobyte Erasmus v Prahe, kde študuje na Českej zemědělskej univerzite. Štúdium si naplno užíva. Zúčastnila sa tu súťaže krásy Miss Agro, ktorá sa konala 16. mája. Nevyhrala, no nabrala nové skúsenosti a hlavne si to užila s výbornými ľuďmi. Okrem toho sa stala členkou študentského formulového tímu CULS Prague Racing Team, čím sa jej splnil ďalší sen.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 20. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava