Randiť sa nemusí len vo dvojici, ak sú prítomné múzy

  • Nezaradené
  • 2. decembra 2017, 02:18
  • Autor:Gabo Kopúnek

Symbióza výtvarného a činoherného umenia počas jedného večera ukončila 19. ročník kultúrno spoločenského podujatia Piešťanské rendezvous. Posledný potlesk patril nestorovi tohto československého festivalu, hercovi a režisérovi Bolkovi Polívkovi, ktorý sa na doskách piešťanského Domu umenia so svojím kumštom objavuje od prvého ročníka festivalu.

Záverečný potlesk a k tomu ešte dozvuky tých predošlých z mnohých úspešných predstavení patril aj tým, ktorí toto podujatie pripravili. Pracovníkom Domu umenia a lodivodovi tohto kultúrneho stánku v nevyspytateľnom mori múz, riaditeľke Edite Bjeloševičovej.
Na konci niečoho nevšedného, veľkého je zvykom bilancovať ľudské úsilie. Ako hodnotí devätnásty ročník dlhoročná dramaturgička najväčšej kultúrnej ustanovizne v Trnavskom kraji?
U nás nájdete zábavu, umenie a k tomu aj lásku   znie slogan česko slovenského festivalu Piešťanské rendezvous. Platí to ešte?
Stále. Kam inam by ste vlastne na to rande išli. Väčšinou to je lavička v parku, kaviareň, kino, divadlo… V Dome umenia či v jeho blízkosti toto všetko nájdete. Aj preto u nás ľudia radi randia. A zároveň pomyselne aj umelci s múzami v rámci svojich podujatí.
Takýto festival, aby prežil v priazni divákov, musí mať veľmi silnú ideu. V čom spočíva?
Základnou myšlienkou festivalu je stretnutie, súzvuk slovenských, moravských a českých umelcov pod jednou strechou. Českých festivalov na Slovensku či slovenských v Česku je množstvo. My sme hľadali cestu, ako byť aspoň trošku jedineční. Preto je naša dramaturgia postavená na stretávaní sa českých, slovenských aj moravských umelcov.

Slovenskú spevácku „mladú“ krv zastupovala talentovaná Mária Čírová, rodáčka od Trnavy.

To ale ešte jedinečnosť a obľúbenosť nezaručuje.
Určite nie. Logika festivalu spočíva v tom, aby ste vždy navštívili protipól. Ak, povedzme, ponúkneme koncert slovenského interpreta, podujatiu kontruje interpret spoza rieky Morava. V tomto ročníku sme k tomu ešte pribalili mladosť so skúsenosťou, keď sa v krátkom slede za sebou publiku predstavili Mária Čírová a Marta Kubišová, ktorá si ako hosťa so sebou priviedla nemenej známu a obľúbenú Anetu Langerovú. V rámci činohry sme žánrovo proti sebe postavili tragikomédiu a komédiu, pričom v inscenácii Starí majstri herecky koncertovali Milan Lasica a Martin Huba a rovnako tak v protipóle v predstavení Šašek a syn Bolek Polívka so synom Vladimírom.
Jedinečnosť spočíva však v tom, že dnes má festival niekoľko tvárí   činohernú, filmovú, hudobnú, tanečnú. Každý ročník je iný a my sa snažíme, aby umelci prinášali predstavenia, ktoré majú niečo spoločné, hoci sú z iného teritória, a aby sme skladbou programu oslovili všetky vekové kategórie.
Tento ročník sme prichystali predstavenia aj pre deti a mládež. Stredoškoláci z piešťanskej hotelovej akadémie sa výborne zabávali na predstavení trnavského divadla Sluha dvoch pánov, v spolupráci s mestskou knižnicou sme pre najmenších v rámci Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti pripravili Trampoty šteniatka Gordona v podaní českého Divadla Piškot.
Fascinujúcu výstavu fotografií Party v 21. storočí si môžete pozrieť aj dnes.

Ak by sme festival merali ľudskými parametrami, týmto ročníkom vlastne potvrdil svoju dospelosť. To chce určite riadnu dávku energie do príprav.
Ak vezmeme do úvahy, že sa najprv festival konal počas jedného týždňa v septembri a tvorili ho činoherné predstavenia, potom bol desaťdňový a postupným formovaním sa vyprofiloval do súčasnej podoby, tak za tým treba vidieť tisíce hodín príprav všetkých zainteresovaných, ktoré ovplyvňovali jeho dospievanie. A do toho ešte treba zarátať silu emócií z predstavení, ktoré nám potrebnú energiu dodávali.
Dnes je festival rozložený do dvoch jesenných mesiacov. Je to zámer alebo prirodzený vývin?
Oboje. Postupne sme totiž skladbu rozširovali o iné umelecké oblasti, a ak sme chceli udržať vysokú kvalitu predstavení a ponúkať len to najlepšie, museli sme sa prispôsobovať aj možnostiam našich hostí. Nie každý umelec totiž z časových dôvodov mohol prísť v daný desaťdňový termín festivalu odprezentovať svoju tvorbu do Piešťan. Pravda, rozloženie do dvoch mesiacov má svoje pozitívum v tom, že ľudia majú možnosť navštíviť veľký počet festivalových podujatí.
Marta Kubišová si na pódium pozvala hostku Anetu Langerovú.

Dom umenia však okrem festivalovej ponuky produkuje vlastný bohatý dramaturgický plán. Nestráca sa v tom divák?
Myslím si, že nie, pretože máme svoju festivalovú societu divákov a aby k tomu náhodou nedošlo, tak jednotlivé predstavenia návštevníkom „prízvukujeme“ propagačnými materiálmi, pozvánkami… Takže ľudia naozaj vedia, že daný program je súčasť festivalu.
Dospievaním sa tiež rastie. V prípade festivalu to bolo do hĺbky, no kam až vyrástlo či prerástlo Piešťanské rendezvous?
Máme návštevníkov z celého regiónu, no nie je to zásluha tohto festivalu. Samozrejme, vnímavý divák to ocení a už čaká, čo pripravujeme v rámci tých „československých“ mesiacov. Keďže sa jubilejný 20. ročník uskutoční v rámci vrcholiacich osláv storočnice vzniku prvej Československej republiky, určite sa budeme snažiť tú pomyselnú latku kvality ešte preskočiť.
Mnohí si k nám našli cestu vďaka určitým podujatiam a nakoniec zistili, že okrem bežných mesiacov prinášame v rámci dramaturgie viacúčelového kultúrneho zariadenia aj iné typy programov, medzi nimi i ten ktorý ročník festivalu Piešťanské rendezvous.
Treba si však uvedomiť, že návštevníci Domu umenia sa profilujú už 37. umeleckú sezónu, čo je naozaj veľmi dlhý časový úsek. Dokonca prekračujeme hranice regiónu, lebo napríklad na priame prenosy z Metropolitnej opery v New Yorku prichádzajú diváci aj z Bratislavy. Ako na všetky, i na tieto predstavenia sa dôkladne pripravujeme, takže majú slávnostný charakter. A to aj vďaka tomu, že k nám sa nechodí na operu do kina, ale na operu do opery.
V komédii Starí majstri sa predstavili herecké osobnosti M. Lasica a M. Huba.

Už sme spomenuli, že Dom umenia ako viacúčelové zariadenie realizuje množstvo podujatí aj mimo cyklicky sa opakujúcich festivalov Cinematik či Piešťanské rendezvous. Nechali ste si nejaké zaujímavé „ťaháky“ aj na december?
Aby sme si udržali vysoký štandard, už ani nemáme mesiac v roku, ktorý by bol „vlažný“ dramaturgiou.
Možno vás sklamem, ale v decembri tradične naše pódiá nepatria národným či zahraničným hviezdam, ale našim hviezdičkám, žiakom piešťanských základných umeleckých škôl, ktorí pred učiteľmi a rodinnými príslušníkmi prezentujú vo vianočných predstaveniach svoje polročné úsilie, talent, drinu i pot.
K príprave pristupujeme rovnako zodpovedne ako pri iných podujatiach. Tieto však pre nás majú iný náboj. Diváci v sále si len ťažko vedia predstaviť to napätie a trému v zákulisí, keď sa deti sústreďujú na svoje vystúpenia. Aj to je tá pozitívna energia, ktorá nás posúva ďalej. Samozrejme, tieto vystúpenia majú i pridružený efekt. Formujú sa nám nimi noví diváci a zároveň aj noví interpreti, keďže mnohí sa v dospelosti na naše dosky vracajú ako úspešní ľudia.
Okrem týchto koncertov či výstavy základnej umeleckej školy, ktorá bude pre prebiehajúce výstavy inštalovaná až v januári, chystáme pre divákov aj tri činoherné a tri hudobné predstavenia. Návštevníkov pozývame na divadelné hry Len si pospi, miláčik či Horúca sprcha a na piešťanskú premiéru novej hry Stanislava Štepku Besame mucho v podaní Radošinského naivného divadla. Hudobná scéna bude patriť Petrovi Nagyovi a jeho akustickému koncertu Pianko, Kollárovcom a šlágrom v ich podaní pre strednú a staršiu generáciu a, samozrejme, tradičnému Vianočnému koncertu so Slovenskou filharmóniou. A nesmiem zabudnúť ani na vianočné vystúpenie folkloristov zo Slnečnice.
Takže aj touto formou pozývam čitateľov na návštevu k nám, aby aj oni v tom zhone pred najkrajšími sviatkami v roku načerpali pozitívnu energiu z týchto predstavení.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav