P. Kalmus: Je potrebné ukončiť vládu Smer-u a radikálov pozatvárať

  • Nezaradené
  • 4. mája 2017, 08:29
  • Autor:J. Vojčiniak

Posledné udalosti s neonacistickými symbolmi v Piešťanoch postriekanými na pamätnú tabulu židovského rabína v parčíku za Gymnáziom Pierra de Coubertina vyvolali množstvo odsudzujúcich reakcií. K prebúdzaniu pohrobkov fašistického Slovenska z obdobia druhej svetovej sa vyjadril i piešťanský rodák a výtvarník Peter Kalmus, ktorého charakterizuje najmä jeho odpor k akémukoľvek diktátorskému režimu.

P. Kalmus strávil detstvo v Piešťanoch. Ako pätnásťročného ho v roku 1968 v jeho rodnom meste zastihol príchod okupačných vojsk, ktoré na území Československa mali potlačiť údajnú kontrarevolúciu. Príchod armád Varšavskej zmluvy na naše územie zastavil postupné uvoľňovanie komunistickej diktatúry na desiatky rokov, v podstate až do nežnej revolúcie v roku 1989.

V rámci odhaľovania pravdy o tomto vpáde vojsk spriatelených armád pod velením Sovietskeho zväzu vyšlo na povrch po roku 1989 množstvo dovtedy komunistickým režimom utajovaných skutočností. Medzi iným i to, že jedným z vlastizradcov, ktorí sa pod pozývací list pre formálne ospravedlnenie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy podpísali, bol aj Vasil Biľak. A práve obliatím busty červenou farbou tohto niekdajšieho komunistického pohlavára sa prednedávnom P. Kalmus spoločne so svojím priateľom Ľubošom Lorenzom najviac zapísal do podvedomia širokej verejnosti.

P. Kalmus, i keď už roky žije v Košiciach, sa pravidelne vracia do svojho bytu v centre svojho rodného mesta. Práve túto príležitosť jeho pobytu v Piešťanoch sme využili a na aktuálnu tému prebúdzania sa pohrobkov fašizmu sme mu položili niekoľko otázok.

► Aký je váš názor na postriekanie pamätnej tabule židovského rabína nacistickými symbolmi?
Niečo také sa dalo očakávať a myslím si, že to nie je posledné, ako dajú o sebe vedieť. Netreba im však ani o krok ustúpiť. V tomto konkrétnom prípade by pomohla bezpečnostná kamera, aby sa už nič podobné neopakovalo.

► Čo podľa vás zapríčiňuje radikalizáciu spoločnosti a to, že časť slovenskej verejnosti je ochotná Mariana Kotlebu a jeho stranu vôbec akceptovať, či jej dokonca dať hlasy vo voľbách?
Je to spôsobené najmä jedenásťročným vládnutím strany Smer. Táto strana v podstate ovládla celý štát. Na straníckom princípe „smeráci“ obsadili na všetkých úrovniach podstatné posty v štátnej správe. Rozmohla sa korupcia a tieňová ekonomika. Súčasná vláda je postihnutá množstvom káuz. Neprejde týždeň, aby niečo nevyplávalo na povrch. A to je to, čo nahráva do karát radikálom a vytvára im živnú pôdu pre ich nezmyselné do záhuby vedúce riešenia. Problém je aj v tom, že ich dokonca akceptuje veľká časť cirkvi. Zástavy Kotlebovej strany, nie náhodne podobné gardistickým z obdobia druhej svetovej vojny, vejú počas omší v kostoloch či na kresťanských svätých púťach. A neviem o tom, že by sa cirkevní hodnostári voči tomu ohradili, prípadne sa od ich ideológie dištancovali.

Peter Kalmus s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

► Zo strany Kotlebu sú verejnosti prezentované i tvrdenia o zlej Európskej únii, zlom NATO a podsúvanie „putinovského“ Ruska ako nášho prirodzeného spojenca.
Rusko nie je žiaden takzvaný „sloviansky“ štát. Na území Ruska žije najviac moslimov zo všetkých európskych štátov. Dokonca jeden z moslimských radikálov patrí k najbližším Putinovým priateľom. Ono je to celé z ich strany na hranici schizofrénie. Na jednej strane podnecujú odpor a násilie aj voči moslimom a na strane druhej obdivujú režim, ktorý nastoľuje v moslimskom Turecku moslim Erdogan. Čo sa týka EÚ a NATO, práve tieto organizácie sú pre Slovensko garanciou bezpečnosti a doslova územnej celistvosti. Z Maďarska sa čoraz hlasnejšie ozývajú nostalgické hlasy za takzvaným Felvidék, čo znamená Horná zem a označuje veľkú časť Slovenska. A momentálne majú vládu, ktorá tieto hlasy rada počúva.

► Viacero Kotlebových straníckych kolegov, ale aj sympatizantov otvorene propaguje alebo propagovalo násilie voči jednotlivcom na základe národnostného princípu či rasovej príslušnosti…
Šírenie nenávisti a vyzývanie k likvidácii ľudí je doslovne satanizmom. Nejestvuje na to žiadne ospravedlnenie.

► Strana M. Kotlebu má však mnoho sympatizantov aj medzi mladými ľuďmi. V dôsledku čoho to je a aké sú podľa vás dôvody?

V jednom sociologickom prieskume vyšlo, že až 25 percent mladých by nemalo problém žiť v diktátorskom režime, čo je veľmi zarážajúce. Sloboda a demokracia je však veľmi krehká, veľmi ľahko sa dá o ňu prísť. Navyše aj v jestvujúcej slobode a demokracii sa o ňu treba neustále usilovať.

► Množstvo ľudí dodnes nostalgicky spomína na komunistický režim spred roka 1989…
Viete, ak ja o tom hovorím a chcem to vysvetliť tým, čo pre svoj vek túto dobu nikdy neprežili, dám im príklad – väzenie v Leopoldove. Aj tam dostanú ošatenie a teplú stravu a nemusia pre to nič urobiť. Dokonca majú strechu nad hlavou a aj teplú vodu a zakúrené. Len či sa im to takto páči alebo nie, zmeniť to, či prípadne odísť niekam inam, nemajú umožnené. Lebo sú odsúdení. Komunistický režim bol zločinecký a odsúdení ste boli v ňom žiť, či sa vám to páčilo alebo nie. Ak sa vám v ňom nepáčilo žiť a chceli ste odísť, na hranici na vás strieľali alebo poštvali psy.

► Aké východiská vidíte, ako ľudí osloviť, aby sa odvrátili od populistických a radikálnych myšlienok Kotlebovej strany, a on tým stratil podporu?
Zjednotiť opozíciu a ukončiť vládu strany Smer. Pre políciu začať konať, radikálov a ľudí šíriacich nenávisť pozatvárať.

PETER KALMUS bol 70. rokoch výraznou súčasťou neoficiálnej undergroundovej umeleckej scény. Jeho tvorba sa zaoberá prevažne kresbou, asamblážou, maľbou, objektom, akčným umením, inštaláciou grafiky a performancom (majú často povahu verejného otvoreného a nenásilného protestu).

V júni 1989 bol signatár petície Niekoľko viet a v novembri ‘89 spoluzakladateľ Občianskeho fóra v Košiciach. Dňa 21. novembra 1989 zorganizoval prvú demonštráciu občanov Košíc na Hlavnej ulici v miestach, kde v roku 1968 zabili sovietski vojaci študenta Michala Hamráka.

Od roku 1988 dennodenne rituálne obalil minimálne jeden kameň drôtom za každého deportovaného žida počas existencie Slovenského štátu. Časť z 80-tisíc mosadzných drôtom obalených kameňov sa stala súčasťou monumentálneho pomníka Park ušľachtilých duší, ktorý vznikol vo Zvolene ako pocta všetkým, ktorí riskovali život, aby zachránili prenasledovaných židov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava