Nepotrebným knihám by mesto mohlo vyhradiť priestor

  • Nezaradené
  • 9. marca 2017, 13:47
  • Autor:A. Mathiasová

Marec je mesiac knihy už od roku 1955, keď ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť spisovateľa Mateja Hrebendu. Cieľ bol jednoduchý – podpora trvalého záujmu o knihy. Ako je to s knihami v súčasnosti? O týchto dielach a záujme zákazníkov pre Piešťanský týždeň porozprávala Daniela Balošáková z Kníhkupectva PN.

► Ste pravdepodobne najstaršie kníhkupectvo v Piešťanoch a jedna z mála prevádzok, ktoré sú „na svojom stálom mieste“.
Určite sme najstaršie a vlastne aj posledné, bohužiaľ, tradičné piešťanské kníhkupectvo. Ja v ňom pracujem od úplného začiatku, od mája 1985. Vtedy tu bola Sovietska kniha. Po novembri roku 1989 sa majitelia menili. V roku 2006 sa firme prestalo dariť a rozhodli sa, že naše kníhkupectvo zatvoria. Bola to pre nás dosť veľká rana. Nevedeli sme si predstaviť, že by kníhkupectvo skončilo a my by sme tým pádom prišli v preddôchodkovom veku o prácu. Skúseností som mala dosť, takmer celý život pracujem v tejto branži, tak som sa rozhodla, že začnem podnikať. A tak sme v novembri 2006 spolu s mojou sestrou otvorili Kníhkupectvo PN.

► Ako sa vám podarilo udržať tak dlho na trhu?
Myslím si, že láska ku knihám, poctivá práca, úcta k zákazníkom nám vytvára okruh stálych kupujúcich, vďaka ktorým prežívame. Veľmi radi pracujeme so seniormi, ale, samozrejme, i mladšími, ktorým, ak potrebujú, zháňame knihy, prípadne učebnice, alebo informácie o nich cez internet. I keď mnohokrát nám to neprinesie finančný zisk, ale máme dobrý pocit, že sme niekomu pomohli. Uskromňujeme sa a šetríme, kde sa dá. Zišlo by sa vynoviť priestory, potrebovali by sme nový počítač, ale jednoducho na to nemáme, tak sa musíme prikrývať perinou, na akú máme.

► Vedeli by ste zhodnotiť, akí boli zákazníci kedysi a dnes?

Zákazníci sú v podstate rovnakí. Ľudia, ktorí milujú knihy, alebo ľudia, ktorí kupujú knihy pre tých, čo knihy milujú. Kedysi si ľudia mohli dovoliť míňať viac peňazí na knihy. Teraz je to tak, že tí, čo by čítali, na knihy nemajú, a tých, čo by na ne mali, zaujímajú skôr „vkladné knižky“. Knihy sa podľa kúpyschopnosti obyvateľstva stali luxusom.

► Čo ovplyvňovalo výber publikácií predtým a čo ich ovplyvňuje teraz?
Pokiaľ nebol internet, ľudia viac kupovali slovníky, odbornú literatúru, mapy, sprievodcov. Teraz nájdu veľa vecí tam a nepotrebujú knižné vydania. Týka sa to aj beletrie, lebo mladí ľudia si kúpia radšej e-knihu. Samozrejme, prídu aj takí zákazníci, ktorí o konkrétnej knihe počuli od známych, prípadne ich zaujala reklama v médiách. Nájdu sa i takí, ktorí si knihu vyhliadli na internete, k nám si ju prídu pozrieť, ale objednajú si ju tam so zľavou, ktorú si my nemôžeme dovoliť. Mnohí si neuvedomia, že ak im k tej zľave prirátajú poštovné, cena knihy je často vyššia ako v predajni.

► Kedysi chodili do kníhkupectiev celé rodiny. Ako je to teraz?
Veru, boli také časy, keď chodili do kníhkupectva celé rodiny, bolo to najmä počas prázdnin a sobôt. Rodinky išli na trh, do potravín a potom k nám. To je však už hudba minulosti. Veľa zákazníkov sme mali aj z okolia Piešťan. Bohužiaľ, potom zlikvidovali mnohé autobusové spojenia a prišli sme o ďalších zákazníkov. Terajšie soboty sú veľmi, veľmi „smutné“. Často sa nám ani neoplatí mať otvorené. Ľudia, rodiny s malými deťmi idú do nákupného centra. Do našej ulice „zablúdia“ väčšinou len tí, čo nás poznajú. Napriek tomu neuvažujeme, že by sme v sobotu mali zatvorené. Nás poteší čo i len jeden zákazník, keď povie, že je rád, že nás tu ešte našiel.

► Aké sú najobľúbenejšie typy kníh?
Najobľúbenejšie sú detské knihy, beletria, literatúra faktu, história, zdravý životný štýl. Veľmi obľúbené sa stávajú darčekové knihy, ktoré zákazníci začali kupovať namiesto bonboniér a kvetov.

► Akú najvzácnejšiu knihu máte k dispozícii? Akú ste kedy mali?

Jednoznačne Encyklopaedia Beliana, slovenská všeobecná encyklopédia v dvanástich zväzkoch. Zatiaľ vyšiel 1.-7. diel. Myslím si, že tento titul spadá aj do odpovede, akú sme kedy mali.

► Čím je výnimočná práca kníhkupca?

Tým, že ju môže robiť len človek, ktorý knihy a prácu s nimi, samozrejme, i ľuďmi miluje a nejde mu len o finančný zisk. V súčasnej dobe byť nezávislým kníhkupcom je veľmi ťažké.

Čítaním beletrie si človek vo svojej mysli premieta vlastné filmy.

► Čím je pre človeka prospešné čítanie?
Čítaním si človek rozširuje slovnú zásobu, teda sa aj lepšie vyjadruje, ľahšie zvláda pravopis, posilňuje si mozog. Čítaním odbornej literatúry si rozširuje svoje obzory, získava nové vedomosti. Čítaním beletrie zasa prežíva príbehy iných ľudí, vo svojej mysli si tak môže premietať „svoje vlastné filmy“, rozširuje si predstavivosť, tvorivosť, fantáziu, naučí nás byť empatickými voči druhým ľuďom.

► Najmladšia generácia číta?

Myslím si, že tí najmladší čítajú, respektíve im čítajú rodičia. Ale čím sú starší, tým ich viac zaujímajú technické vymoženosti súčasnej doby a o knihy prestávajú mať záujem. Aby si deti prišli kúpiť knihu, je v súčasnosti skôr výnimočný jav.

► Ako by ste odporučili ľuďom zaobchádzať s knihami, ktoré už prečítali a nemajú ich kam dať?
Vyhodiť ich určite nie je správne. Často však ľudia nemajú inú možnosť. Knižnica ich nechce, ani detský domov, ani iné inštitúcie, tak čo s nimi? Možno by nebolo zlé, keby mesto vyhradilo nejaké miesto, kde by mohli ľudia doniesť knihy, ktoré už nechcú alebo nepotrebujú, a mohli si ich zdarma zobrať ľudia, ktorí by mali o ne záujem.

► Treba sa o knihy aj starať?

Áno, samozrejme. Musia byť uložené na suchom mieste, vlhko knihám škodí. Raz za čas ich vytiahnuť z poličiek, poutierať prach na nich aj na knihách.

► Oslavujete v kníhkupectve marec – mesiac knihy?

Ani nie. Nie je totiž s kým. V centre mesta je veľmi málo ľudí. Turisti sa nejako vytratili. Mnohí mladí ľudia poodchádzali, pretože tu nie sú pracovné príležitosti. Starší ľudia si „vďaka“ dôchodkom veľa dovoliť nemôžu, a tak sa kniha stáva „luxusom“, ktorý si väčšina ľudí dopraje raz za rok. Takže teraz je december – mesiac knihy.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava