Elektrárňa Piešťany je opäť prístupná verejnosti

  • Nezaradené
  • 18. novembra 2016, 13:28
  • Autor:am

Zrekonštruovaná Elektrárňa Piešťany otvárala svoje dvere verejnosti od roka 2014 až do tohtoročného júna. Jej majiteľ, Nadácia ZSE, však formou súťaže našla nové vedenie, ktoré do historického priestoru prináša i novú víziu. Predstavili ju v pondelok 14. novembra počas slávnostného otvorenia. Prečítajte si rozhovor s Blankou Berkyovou, novou programovou riaditeľkou Elektrárne.

► Prečo ste sa rozhodli uchádzať o túto funkciu?
V júni som sa dostala cez internet k informácii, že Nadácia ZSE vyhlásila tender na nového správcu a prevádzkovateľa programu Elektrárne Piešťany. Jednou z podmienok tendra bolo napísať projekt. Bol tam stanovený pomerne krátky čas, ale s priateľmi sme sa veľmi rýchlo zhodli na tom, že do tendra ideme a urobíme všetko, aby sme vyhrali. V tom čase sme vôbec nepremýšľali nad tým, kto bude v akej funkcii. Sústredili sme sa na budovu, na jej obrovský potenciál a skrytú krásu. Zvažovali sme všetky možnosti jej využitia pre rôzne generácie obyvateľov, odborníkov, umelcov a kreatívcov.

► Máte s podobnými projektmi skúsenosti?

Pôsobila som v obrovskom tíme, ktorý realizoval projekt Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry. Jeho súčasťou som bola od apríla 2007. Do tímu som prišla ešte v čase súťaženia o titul. Zverili mi projekt premeny siedmich výmenníkových staníc tepla, nachádzajúcich sa uprostred košických sídlisk, na ohniská umenia a kultúry. Po získaní titulu som ostala v projekte. To bol čas, keď bolo potrebné začať realizovať všetky myšlienky aj projekty. Bola som v pozícii výkonnej manažérky a až do júna 2015 som mala možnosť viesť desaťčlenný tím výnimočných ľudí a spolupracovať s množstvom umelcov, architektov, kreatívcov, vedcov, občianskych združení a hlavne skvelých obyvateľov sídlisk Terasa, Furča, Nad Jazerom, KVP aj Staré mesto.

► Aké ambície máte s týmto priestorom?

Vedenie Elektrárne je pre mňa výzva, ktorá ide ruka v ruke so spoznávaním mesta, spoznávaním ľudí, ktorí v ňom žijú, vytváraní partnerstiev. To všetko je veľmi dôležité na to, aby sme program tvorili pre ľudí a s ľuďmi, čo tu žijú. Našou ambíciou je v priebehu najbližších troch rokov vytvoriť z Elektrárne Piešťany miesto, v ktorom sa uskutočňuje zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a zároveň sa prezentuje tradičné aj menej tradičné divadelné, výtvarné a hudobné umenie. Veríme, že sa nám v tomto období podarí s obyvateľmi Piešťan a partnermi vytvoriť priestor pre vznik, transformáciu a distribúciu nových ideí, projektov a inšpirácie. Jednoducho – miesto, kde to žije.

► Udiali sa s objektom nejaké zmeny?

V tejto chvíli je priestor bez zmeny a neplánujeme žiadnu ďalšiu rekonštrukciu, skôr zmenu funkčného využitia niektorých miestností tak, aby sme tam mohli realizovať pripravovaný program a aby sa v ňom všetci návštevníci cítili pohodlne a radi sa do neho vracali.

► Bude Elektrárňa otvorená aj pre širokú verejnosť?

Áno, Elektrárňa bude určite otvorená a prístupná pre širokú verejnosť. Plánujeme tiež oživiť stroje a zariadenia, ktoré sú teraz v interiéri Elektrárne (vŕtačka, brúska). Rozvodňu plánujeme oživiť zvukmi aj videami a do transformátorovne doplníme všetky nástroje, ktoré sa tam využívali aj s popisom. S architektmi Michalom Ganobjakom, Vladimírom Hainom a Evou Kráľovou sme hovorili o potrebe vytvoriť stálu expozíciu o histórii elektrárenstva na Slovensku, minulosti, rekonštrukcii Elektrárne Piešťany. A ak sa nám podarí získať externé finančné prostriedky, radi by sme mali aj projekt virtuálnej reality, ktorý je už vytvorený, a časom aj viacjazyčnú aplikáciu pre návštevníkov Elektrárne.

Blanka Berkyová je novou programovou riaditeľkou Elektrárne.

► Skloňuje sa nová vízia. Komu teda bude priestor slúžiť a akým spôsobom?
Nová programová štruktúra bude mať dva základné piliere, a to vzdelávanie a umenie. Vzdelávanie pozostáva z dvoch podprogramov. Prvý je popularizácia vedy pre školy, ktorá sa bude uskutočňovať predovšetkým prostredníctvom interaktívnych výstav, spojených s workshopmi, seminármi a súťažami. Druhý podprogram je popularizácia vedy pre širokú laickú aj odbornú verejnosť.

Pre školy pripravujeme interaktívnu výstavu Trvalé bydlisko Zem. Počas výstavy sa deti aj dospelí dozvedia rôzne informácie. Napríklad to, že zo 670 hliníkových plechoviek sa môže stať rám na bicykel a z desiatich časopisov nová škatuľa na televízor. Interaktívne inštalácie nás prevedú svetom rôznych možností recyklovania odpadov.

V ďalšom období by sme radi uviedli do života ďalšiu interaktívnu výstavu: Kvapaliny netradične, hra – veda – umenie – príroda. Výstava je postavená na estetickom zážitku z „umenia prírody”, fyzikálno-chemických poznatkoch a filozofických otázkach.
V doplnkovom vzdelávacom programe nebudú chýbať fotografie zo sveta vedy a techniky, ktoré budeme prinášať každé dva mesiace. Návštevníci sa môžu tešiť na sériu fotografií s názvom Veda je krásna, Veda v umení, umenie vo vede a mnohé ďalšie.
Pre vedeckých nadšencov a zvedavcov máme pripravené formáty Vedecká Kaviareň, ktorej odborným garantom je Ján Gálik, riaditeľ Neurobiologického ústavu SAV Košice. Pre rodiny s deťmi bude v rovnakom časovaní organizovaný formát Vedecký Brloh. Jeho odbornou garantkou je Mária Zentková z Ústavu experimentálnej fyziky SAV Košice. Návštevníci týchto interaktívnych stretnutí sa dozvedia viac o elektrine v ľudskom tele i to, že mozog je najväčší superpočítač na svete. S vedcami nazrieme aj do ríše hmyzu a zvierat, vesmíru a tajov ľudskej DNA.

V rámci vzdelávacieho programu sme mysleli aj na deti z materských škôl a prvý stupeň základných škôl. Pre nich je pripravená séria výchovno-vzdelávacích divadelných predstavení.
Pre študentov vyšších ročníkov základných a stredných škôl pripravujeme s partnermi pravidelné premietanie vedeckých filmov aj s diskusiou. Prinesieme sociálne, dokumentárne aj angažované divadlo a s umelcami a návštevníkmi budeme po predstaveniach diskutovať o problémoch diskriminácie, ľudských práv, postavení žien a iných menšín na Slovensku a vo svete.

V programe Umenie si prídu na svoje vyznávači džezu, neskôr aj klasickej a súčasnej hudby. Veríme tiež, že sa nám počas roka podarí predstaviť výnimočné slovenské džezové talenty. Okrem hudobnej nádielky to budú aj literárne večery.

Koncom jesene 2017 pripravujeme výstavy z oblasti angažovaného umenia, svetelného dizajnu a nových médií vždy v spojení s workshopmi pre verejnosť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj