Recepty z kuchyne herečky Anky Šiškovej: Slaný koláč

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. novembra 2015, 08:41
  • Autor:A.Š.

Sériu receptov publikuje vo svojej knihe s názvom Nič lepšie nepoznám slovenská herečka Anna Šišková.

Kysnuté cesto: 1 kg polohrubej múky, 1,5 šálky mlieka, celé maslo (250 g), 4 lyžice kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 1 čerstvé kvasnice, soľ
Keď robím kysnutý koláč, vždy urobím naraz slaný aj dva sladké z jedného cesta.
Najskôr si urobím kvások: Do mikrovlnky dám zohriať pol šálky mlieka, musí mať telesnú teplotu, pridám lyžicu kryštálového cukru – rozmiešam, roztlačím v ňom kvasnice a pridám lyžicu polohrubej múky. Jemne pomiešam a položím šálku do misy, v ktorej budem cesto miesiť, keby mi to vykypelo. O 10 minút (možno aj skôr) kvások vybehne hore a môžem pokračovať.
Potom v mlieku roztopím maslo, cukor aj soľ, nechám trochu vychladnúť alebo dolejem studené mlieko, aby to nebolo horúce, lebo by som zničila kvasnice a cesto by nevykyslo. A vlažné to pridám do misy k múke a kvásku. Vymiesim a nechám 1 hodinu kysnúť zakryté pod utierkou na teplom mieste, napríklad v záhrade na slnku alebo v zime pri radiátore. Vykysnuté cesto rozdelím na tri časti.

Slaný koláč:



Potrebujem: kysnuté cesto, 250 g tvarohu alebo bryndze, 1 šľahačkovú smotanu, 1 kyslú smotanu, soľ.
Plech vymastím maslom alebo masťou, do poolejovanej dlane vezmem 1/3 cesta, dám ho na plech a rukami ho roztlačím na celú plochu. Tvaroh alebo bryndzu a obidve smotany dám do misky a vymiešam. Smotanovú hmotu rozotriem na cesto a dám do rozohriatej rúry na 180 °C. Pečiem asi 15 minút. Keď je vrch upečený dozlatista, vyberiem a zakryjem utierkou. Krájam až vtedy, keď trochu vychladne. Ak máte radi cesnak, môžete si dať do smotany.
Keď som hrala s Radošinským naivným divadlom a často sme chodili na zájazdy, tak nám tento koláč vždy nosila teta Kolníková. Volala ho „smatánkový“.
V ďalšom čísle Piešťanského týždňa uverejníme recepty na sladký slivkový koláč a sladký tvarohový koláč.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 3. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín