Recepty starých materí: Langoše

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. augusta 2015, 12:20
  • Autor:vd

Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si vysmažiť langoše. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 2 vajcia, 400 ml mlieka, 250 g kyslej smotany, 4 malé lyžičky soli, 50 g droždia, asi pol veľkej lyžice cukru, na dochutenie cesnak, smotanu, kečup, syr

Postup: Cesto je dobré pripraviť si deň predtým a vložiť ho do chladničky. Toto odporúčame aj pri ceste na pizzu. Pripravíme si klasické kysnuté cesto z osladeného kvásku, múky, vajec, smotany, soli i cukru a všetko dobre vymiesime. Keď je krehké a odlepuje sa od misky či dosky, vložíme ho do väčšieho igelitového vrecúška a odložíme asi na 12 hodín do chladničky. Vo vrecúšku nakysne, zväčší objem. Ak nemáme čas robiť langoše na druhý deň, cesto vydrží v chladničke aj dva dni. A pre tých, ktorí nevydržia a chcú langoše vysmážať hneď na rozpálenom tuku, stačí, keď na jeden langoš odoberú za hrsť cesta. Prvú stranu je dobré smažiť pod pokrievkou, druhú bez pokrievky. Treba si vyskúšať, čo vám viac vyhovuje, niektoré gazdinky pokrievku nepoužívajú. Langoše treba kontrolovať, aby neprihoreli. Dochutiť si ich môžete cesnakom, smotanou, syrom či kečupom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel