Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 27. júla 2017, 12:26
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Čokoládová bomba



Sme pri poslednom recepte v tejto knižke, dúfam, že ste doteraz mali kopec radosti a málo dôvodov ma preklínať, a tak sa teraz môžete trochu potrápiť. Teda dosť, lebo keď sa už majster Pospíšil vytrápil, to je čo povedať.

V malej miske zohrejte kilo čokolády a to tak, že do hrnca dáte vodu a na hrniec položíte misku s čokoládou. Musíte však dať pozor, lebo (tip od majstra Pospíšila) nad 45 °C čokoládu síce roztopíte, no už dostatočne dobre nestuhne. Ak sa vám podarilo čokoládu roztopiť, nafúknite balón, zaviažte ho a rukou potrite olejom. Potom balón ponorte do čokolády, počkajte, až čokoláda prestane z balóna kvapkať, a balón položte na tanier, ktorý strčíte na 10 minút do mrazničky. Následne balón druhý raz namočte do čokolády, lebo dve vrstvy budú pevnejšie ako jedna, a znovu do mrazničky na pár minút. Potom balón vytiahnite a prasknite ho ihlou. Ak ste ho predtým dobre natreli olejom, tak sa od čokolády pekne odlepí. Ak nie, máte problém. S obrovskou trpezlivosťou budete musieť balón zoškrabať tak, aby ste nezničili čokoládovú bombu.

Pripusťme, že sa vám tento „majsterštyk“ podaril, a ide sa vyrábať plnka, ktorá je až urážlivo jednoduchá. Do robota nasadíte metlu a do misy dáte 150 gramov jahôd, 60 gramov práškového cukru a jeden jediný bielok. Robot pusťte na plné obrátky („ať je to hustý jak čepice“) asi na 5 minút. Výsledku nebudete veriť. Vznikne úžasná pena, ktorou naplníte čokoládovú bombu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava