Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. apríla 2017, 10:31
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Malinová šarlota



Šarlota je francúzske dievčenské meno, netuším, kto kedy tento dezert nazval po dievčine menom Charlotte, ale recept je výborný. Je s ním dosť piplačky, takže odporúčam robiť pre 8 hostí naraz.

Štvrť kila cukru (kryštálový, trstinový, práškový… to je jedno) fest vymiešajte s ôsmimi žĺtkami, až vznikne bledožltý krém. Pridajte 200 gramov hladkej múky a počas pridávania ďalej miešajte. Vznikne hladká masa, do ktorej opatrne vmiešajte pevný sneh z 8 bielkov. Cesto na piškóty je svete. Ak teraz začnete krútiť očami, že piškóty kúpite kdekoľvek hotové a ušetríte si robotu, zrejme ste ešte nejedli čerstvé domáce piškóty. Cestom naplňte cukrárske vrecko (pri napĺňaní dajte na dolný otvor štipec), na plech položte papier na pečenie a nastriekajte naň pekné piškóty. Posypte práškovým cukrom a piškóty vložte na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C.

Medzitým pripravte malinové pyré. Štvrť kila malín zmiešajte s 50 gramami cukru a zopár kvapkami citrónovej šťavy (pozor, nech to nie je príliš kyslé). Vzniknutú homogénnu masu prepasírujte, aby ste sa zbavili malinových jadierok (chuť aj tak nedávajú, akurát sa zasekávajú medzi zubami) a dajte trochu zohriať. Nie variť, lebo sa stratí tá krásna malinová vôňa. Pridajte niekoľko želatínových lístkov, ktoré vopred na niekoľko minút namočíte do studenej vody. Netuším prečo, ale ak želatínové lístky najprv nenamočíte, nerozpustia sa poriadne. Ešte vyšľahajte šľahačku s trochou cukru a ide sa nato.

Zoberte formu na tortu (na uvedené množstvá formu s priemerom 20 cm) a boky potrite maslom, aby sa na ne piškóty nalepili. Po okraji postavte najkrajšie piškóty (z jedného konca ich odkrojte tak, aby stáli a mali správnu a rovnakú výšku). Potom vyložte dno piškótami, ktoré trochu namočíte do malinového pyré. Nie príliš, lebo sa rozmočia. Alebo na ne pyré rozotrite štetcom. Potom dajte vrstvu šľahačky a tenkú vrstvu malinového pyré. Ide sa na druhé poschodie – piškóty, šľahačka a pyré. Tretie poschodie spravíte presne rovnako – piškóty, šľahačka a zvyšok malinového pyré. Hotovo. Šarlotu dajte na tri hodiny chladiť (želatína musí stuhnúť, inak sa celá šarlota rozsype), potom ju ozdobte a ohurujte. Máte čím.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 18. apríla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf