Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2017, 12:59
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Veterníky s mascarpone



Pri tomto recepte si dávajte veľký pozor, aby ste ich neurobili príliš veľa, lebo zaručene zvíťazí vaše pažravé ja (to platí aj pre vašich hostí) a figúra je v ťahu.

V dvoch deci vody rozpustite 50 gramov masla, a keď začne vrieť, prisypte 100 gramov hladkej múky. Miešajte ako o život, získate homogénnu masu a na ohni miešajte aspoň minútu, aby sa odparilo viac vody. Zložte z ohňa, nechajte trochu vychladnúť a pridajte štipku soli a tri vajcia. Môžete naraz a môžete aj po jednom, ako radia borci. Dávajte si však pozor, aby vás niekto nenachytal pri bohapustom machrovaní. Neexistuje totiž žiaden rozumný dôvod, prečo by vajcia nemohli byť pridané naraz. Dôležité je niečo iné – všetko dobre premiešať, aby sa do cesta dostalo čím viac vzduchu.

Cesto by malo byť ako hustá majonéza. Preložte ho do cukrárskeho vrecka (ak ste s ním doteraz nerobili, nič to, len smelo do toho, budete mať radosť, aký ste strašne tvorivý) a na plech natlačte malé kôpky. Veterníčky šupnite na 25 minút do trúby na 220 °C. Ešte jedna drobná rada k cukrárskemu vrecku: predtým, ako ho budete plniť, dajte na koniec štipec, nech vám cesto nelezie von už počas plnenia.

Ide sa na plnku. Vyšľahajte 125 gramov mascarpone a 200 gramov smotany na šľahanie, každé zvlášť. Potom to zmiešajte dokopy, pridajte lyžicu či dve medu a so zmesou znovu do cukrárskeho vrecka. Upečené veterníky rozkrojte a do spodnej časti vstreknite zmes mascarpone, šľahačky a medu. Ozdobte zopár malinami a prikryte vrchnou časťou veterníka… No, ako som písal na úvod, nerobte ich príliš veľa, lebo bude po figúre.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava