Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. februára 2017, 11:07
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Špagety carbonara


Raz darmo, Taliani to s cestovinami vedia. Špagety carbonara sú jednoduché a úžasné, na ich prípravu však potrebujete trpezlivosť. A čerstvú petržlenovú vňať.

Nakrájajte slaninu (na kúsky veľké asi pol krát pol cm) a dajte ju na panvicu pri vyššej teplote. Tu potrebujete trochu cviku, lebo príliš prudký oheň slaninu spáli a príliš slabý z nej spraví žuvačku. Dajte variť špagety (výrobu domácich špagiet si odpustite, o tie tu teraz nejde) a potom rozmiešajte ponorným mixérom vajíčka so strúhaným parmezánom, korením a vodou z cestovín (na 100 gramov špagiet jedno celé vajce, 20 gramov parmezánu a deci vody). Omáčka je hotová.

Špagety carbonara nečakajú, hostia musia sedieť pri stole najneskôr, keď sa špagety plné radosti kúpu v bublajúcej vode. Hneď ako sa špagety dovaria, sceďte ich, šupnite späť do hrnca (avšak už nie na ohni), primiešajte opraženú slaninu a rovnomerne rozlejte omáčku. Teraz nastáva fáza veľkej trpezlivosti a pevnej viery, že proteíny v žĺtku a bielku naozaj denaturujú. Takže miešajte tak dlho, kým omáčka nezačne naberať krémový stav. Ak sú cestoviny horúce a hrniec tiež, začne omáčka krémovatieť asi do dvoch minút. Ak nie, slabo prikúrte. V každom prípade musíte v kuse miešať a miešať. Keď začnete mať pocit, že omáčka hustne, pridajte posekanú petržlenovú vňať, ktorá pod vplyvom tepla začne krásne voňať. Naberte na predhriate taniere (majster Pospíšil radí naberať veľkou pinzetou, ako na fotke), hostia čakajú slintajúc pri stole, postrašte parmezánom a do toho.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek