Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. februára 2017, 08:40
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Vtáčia pena s vanilkovou omáčkou



Neviem, kedy a ako vznikol názov vtáčie mlieko, no vtáčia pena je omnoho výstižnejšie pomenovanie.

Vyšľahajte bielok takmer dotuha a potom pridajte cukor (plusmínus 15 gramov práškového cukru na jeden bielok) a dokončite šľahanie. Dajte variť mlieko, pridajte doň vanilku (vanilkový struk pozdĺžne prekrojte a vyškrabte tých asi stotisíc čiernych bodiek). Z vyšľahaných bielkov robte lyžicou akési megahalušky, ktoré necháte v mlieku variť asi 3 minúty z každej strany. Uvidíte, že ich povrch sa varením mení. Megahalušky odložte nabok a ide sa na vanilkovú omáčku.

Žĺtky riadne rozšľahajte s trochou cukru, pridajte dreň z vanilkového struku (to sú potom v omáčke tie čierne bodečky). Ak ste sa rozhodli rúhať, použite vanilkový cukor, ale nikdy nie vanilínový, to by vám skutočne nikto neodpustil. Teraz začnite za stáleho miešania nad parou (asi to poznáte: hrniec s trochou vody, ktorá vrie, a na ňom položená miska, ktorá sa nedotýka vody a v ktorej šľaháte) pridávať teplé mlieko, čo ostalo po haluškách (pozor, ak bude mať mlieko viac ako 70 °C, vznikne namiesto vanilkovej omáčky praženica plávajúca v mlieku), na dva žĺtky povedzme štvrť litra. Miešajte (metličkou) ako o život a celú večnosť, čiže dve až tri minúty. Omáčka začne hustnúť na krém a presne to sme chceli. Majster Pospíšil radí použiť mlieko zmiešané so smotanou na šľahanie, pol na pol.

Do taniera nalejte vanilkový krém, položte naň megahalušky, pokvapkajte karamelom (cukor roztopený v hrnci počas nepretržitého miešania) a ozdobte medovkou, ste predsa estét.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava