Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. decembra 2016, 10:41
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Chilli con carne



Ak sa vám podarí zohnať čerstvú fazuľu, neváhajte a spravte poriadne chilli con carne. Je to trochu makačka, ale výsledok stojí zato.

Do rozpáleného oleja dajte nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu neskôr cesnak a dozlatista s tým. Pridajte minimálne jednu čili papričku (odrezať konček a pozdĺžne rozkrojiť), správne chilli con carne štípe dvakrát. V inej panvici rozpáľte olej tak, že sa z neho začne dymiť (nebojte sa, olej ešte nie je prepálený, je len rozpálený), potom doň šupnite na malé kocky nakrájané mäso – hovädzie pomerne málo tučné, napríklad pliecko. Ak to bude falošná sviečková či roštenka, tiež ok. Dôležitý je pomer k fazuli, ktorý by mal byť jedna k štyrom. Na kilo mäsa (a z menej ako kila mäsa to ani nemá zmysel robiť) použite teda štvrť kila fazule, ak sa vám podarilo zohnať čerstvú fazuľu, tak môže byť povedzme o polovicu viac (lebo čerstvá fazuľa obsahuje viac vody, a je teda špecificky ťažšia). Každopádne mäso nakrájajte na malé kocky alebo rezančeky, alternatívne ho môžete prehnať aj cez mlynček na mäso (koliesko s najväčšími dierkami). Mäso začne na rozpálenej panvici strašne syčať, lebo púšťa vodu, a práve tú potrebujeme čím rýchlejšie odpariť. Nechajte teda nebojácne najsilnejší oheň a stále miešajte. Keď sa voda odparí, začne sa mäso restovať; ak uznáte za vhodné, pokojne pridajte ešte trochu oleja.

Zmiešajte s orestovanou cibuľou, pridajte trochu masla, paradajkový pretlak a zalejte silným hovädzím vývarom. Zakryte a na jednu hodinu dajte do rúry na 180 °C, horúci vzduch. Zatiaľ čo sa chilli con carne pečie, rozkrojte (sladké a farebné) papriky (na kilo mäsa pokojne 6, aj viac) a vyčistite ich. Polovicu z nich dajte na plech a druhú do nádoby, ktorá bola pribalená k ponornému mixéru a tým samým rozmixujte. Najprv to pôjde ťažko, ale trpezlivosť ruže prináša. Druhú polovicu poukladajte na plechu, a keď po hodine vyberiete z rúry chilli con carne, vložte do nej na 20 minút papriky na plechu a prepnite ju na veľký gril. Papriky zvrchu sčernejú, a keď vychladnú, dajú sa ľahko stiahnuť z kože. Papriky stiahnuté z kože nakrájajte na kocky a dajte bokom. Späť k mäsu. Potom, ako ste ho vybrali z rúry, pridajte fazuľu a odokryté varte. Pokiaľ je fazuľa čerstvá, nemusíte ju namáčať. Ak je sušená, namočte ju vopred aspoň na 12 hodín. Ak ste to zabudli, no na chilli con carne ste príliš nadržaní, dajte sušenú fazuľu aspoň na hodinu do vody a pridajte k mäsu už ako ho dávate do rúry.

Mäso teda spokojne buble, po pol hoďke pridajte rozmixovanú papriku (čiže paprikovú šťavu), na kocky nakrájané paprikové filety a kukuricu (plechovku vráťte pekne tam, odkiaľ ste ju vytiahli, a zoberte čerstvý kukuričný klas, z ktorého kukuricu zrežete).

Teraz prichádza finetuning. Všetko máte pripravené, chilli con carne potrebujete už len dochutiť a dosiahnuť tú správnu konzistenciu. V tomto momente sa nachádzate približne štvrť hoďky pred koncom. Takže, osoľte, okoreňte a varte prikryté alebo bez pokrievky, podľa toho, či chcete, aby sa ešte trochu vody odparilo. Naopak, vodu môžete pokojne aj doliať, pointa je v dosiahnutí omáčkoidnej konzistencie. K dobrému chilli con carne nepotrebujete prílohu, no odporúčam výdatnú prechádzku, asi tak tri hodiny potom, ako dojete.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 48, ktoré je v predaji od 29. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava