Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. novembra 2016, 08:48
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Ryba na lôžku



Rybie filé trochu inak, nebude sa smažiť na oleji, ale tesne nad ním. To znamená, že najprv je potrebné vytvoriť lôžko z červenej cibule, čiernych olív a cherry paradajok.

Do panvice nalejte veľa olivového oleja (povedzme 3- až 4-milimetrovú vrstvu) a nechajte ho zohriať. Cibuľu nakrájajte na veľké kocky (pokojne aj pol centimetra), cherry paradajky rozštvrťte a olivy vykôstkujte (použite čierne olivy kalamata, tie sú aj tak najlepšie). Do oleja vložte najprv cibuľu, keď si chvíľku radostne pobuble, pridajte olivy a nakoniec cherry paradajky (asi tak po minúte). Teraz máte vytvorené lôžko a môžete naň položiť rybie filé, ktoré ste predtým očistili. Môžete použiť v podstate akékoľvek rybie filé – pangasia, zubáča, halibuta, tresku…, no niektoré sa rozpadá viac ako iné (čo nie je žiadna dráma, musíte si len dať viac záležať). Rybie filé zhora osoľte a okoreňte a asi po piatich minútach otočte, potom znovu osoľte a okoreňte a čakajte ďalších päť minút.

Ryba je hotovson, ide sa servírovať. Medzičasom sa urobila aj cibuľa, veď celkovo bola na oleji takmer štvrť hoďky. Na predhriatom tanieri urobíte opäť lôžko z cibule, paradajok a olív a naň položíte rybaciu filetu. Na rybu položte zopár bazalkových lístkov a ste za šéfkuchára.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj