Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. septembra 2016, 14:40
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Slivkový koláč



Tajomstvo je v slivkách, kto by to bol povedal. Ešteže v septembri je sezóna, lebo potrebujete veľa sliviek, asi dva a pol kila na jeden plech. Slivky v tejto bublanine totiž musíte stavať na výšku, lebo pečením sa z nich odparí voda a scvrknú sa. Predtým však potrebujete cesto.

Zmiešajte štvrť kila múky, 75 gramov cukru, pol deci mlieka, v ktorom ste rozpustili polovičku kocky droždia (21 gramov), pol deci oleja, 150 gramov mascarpone, dreň z jedného vanilkového struku a mletú škoricu. Ak použijete vanilkový a škoricový cukor, nezabudnite to zohľadniť pri množstve cukru. Máte cesto, rozmiestnite ho na plechu a nechajte pol hoďky pri izbovej teplote kysnúť.

Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si slivky a posýpku. Slivky umyte, rozpoľte ich a vyberte kôstky. Na posýpku zmiešajte 80 gramov cukru, 80 gramov mäkkého masla a 100 gramov múky.

Slivky naukladajte nastojato na cesto, posypte ich posýpkou a šup s tým na 40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C, horné spodné pečenie. Po dopečení nechajte koláč chvíľku chladnúť, zatiaľ môžete vyšľahať smotanu na šľahanie, nakrájajte, aranžujte, podávajte.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 20. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín