Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. augusta 2016, 09:09
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Paradajková polievka



Základ najlepšej paradajkovej polievky je paprika a tajomstvo konzistencie je mäsový mlynček. Ak použijete na slnku vyzreté tmavočervené paradajky, budete hviezdiť.

Dajte teda do rúry (200 °C, horný gril) niekoľko na polovicu rozrezaných a od semien vyčistených červených paprík na tak dlho, aby sčerneli (asi 15 minút). Potom z nich stiahnite čiernu spálenú kožku a pokrájajte. Kým sa pečie paprika, narežte paradajky (čím chutnejšie a viac na slnku vyzreté paradajky, tým lepšia polievka) naspodku do kríža (aby sa šupka vo vriacej vode skôr oddelila) a šupnite ich do vriacej vody na maximálne jednu minútu.

Kým paradajky chladnú, opražte na olivovom oleji nadrobno nakrájanú šalotku (alebo cibuľu) a cesnak, pridajte nakrájanú papriku. Ak máte radi štipľavé, pridajte už v tejto fáze čili. Borci si vyberanie semienok a vymývanie odpustia, čili papričku len prerežú pozdĺžne na polovicu. Pridajte dve deci červeného vína a nechajte takmer celé odpariť.

Paradajky ošúpte a rozštvrťte, aby sa zmestili do mlynčeka na mäso. Áno, čítate správne, najlepšia paradajková polievka vzniká použitím mlynčeka na mäso, odporúčam stredné mlecie koliesko. Pomleté paradajky dajte do hrnca k cibuli a pokrájané kúsky papriky tiež. Šupky z paradajok prepasírujte a pridajte do hrnca. Nie šupky, ale to druhé. Zopár minút polievku varte, nech to vyzerá, že varíte.

Nastáva čas chutnania a dochucovania. K dispozícii máte soľ, korenie, bazalku a parmezán. Určite by som si pri tejto polievke odpustil mandle aj šľahačku, nanajvýš použite pár kvapiek smotany na šľahanie ako dekoráciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek