Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. augusta 2016, 08:06
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Zabaione

Pri tomto recepte pochopíte, ako chutí neuveriteľná ľahkosť priberania. Zapnite na rúre horný gril na maximum (pozor, len gril, nie gril s cirkuláciou vzduchu).

Vyšľahajte žĺtky, cukor (najlepšie práškový), víno a Prosecco (na jednu porciu jeden žĺtok, 25 gramov cukru, 30 gramov pijatiky) až do peny.
V mixéri na najvyššej rýchlosti to potrvá tri, štyri minúty. Radšej štyri ako tri, táto zmes sa viac-menej nedá prešľahať.

Kým sa žĺtky šľahajú, pekne naukladajte rôzne lesné plody (maliny, černice, ríbezle, čučoriedky, brusnice, jahody, čo len chcete) do hlbokých tanierov alebo menších zapekacích misiek, každú porciu zvlášť.

Penu prelejte do misky, položte ju na hrniec s vriacou vodou a nad parou usilovne miešajte, kým žítky nezačnú hustnúť. Keď je z nich krém (toto si musíte odskúšať, ak to na prvýkrát nedáte, nebuďte nešťastní), polejte pripravené ovocie a strčte taniere či misky asi na dve minúty do rúry.

Gril v rúre musí svietiť načerveno, taký musí byť rozpálený. Čas dve minúty je len orientačný a závisí od rúry aj od hustoty krému. Preto musíte zabaione strážiť. Medzi pekne upečené a spečené je rozdiel menej ako 15 sekúnd. Podávajte ihneď, taniere sú síce horúce, avšak zabaione sa za tie dve minúty príliš zohriať nestihlo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava