Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. júla 2016, 10:52
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Letný šalát Nicoise

Nice je mesto v južnom Francúzsku, vyslovuje sa asi ako nís, a šalát z tohto mesta sa nazýva nicejský. Ostaňme však radšej pri šaláte Nicoise. Je to skvelé predjedlo, pri trochu väčších porciách aj hlavné jedlo na teplé letné dni.

Dajte variť zemiaky v šupke, vajíčka uvarte takmer natvrdo, mladý hrášok hoďte na tri minúty do poriadne osolenej vriacej vody (a potom hneď do studenej, aby nestratil farbu), rozpoľte cherry paradajky a všetko naaranžujte na tanier.

Tuniakový steak umyte, osušte papierovou rolkou, potrite olivovým olejom (dajte si do dlane pár kvapiek oleja a tak potrite mäso) a panvicu poriadne rozpáľte.

Teraz spravte zálievku. Do nádoby nalejte olivový olej (aspoň deci, nech máte dosť zálievky), pridajte trochu horčice (pozor, keď jej bude veľa, zálievka zhustne), aceto balsamico, odšťavený citrón, odšťavený pomaranč, pár lístkov medovky, soľ, korenie a všetko spolu rozmixujte. Potom pridajte najemno nasekanú cibuľu, alebo šalotku, alebo stred póru a už len pomiešajte.

Teraz finále grande. Šupnite na rozpálenú panvicu tuniaka, z každej strany ho dve minúty opečte, vyberte, pokrájajte na tenké plátky, položte na ostatné ingrediencie na tanieri a zalejte zálievkou. Šalát je hotový.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava